Friggatofta gård blir korttidshem

Östra Göinge • Publicerad 6 maj 2003

Det första privata korttidshemmet i Skåne för utvecklingsstörda har nu fått tillstånd av länsstyrelsen. Elna Soesson på Friggatofta gård har fått klartecken för tre platser för barn och ungdomar mellan sju och 19 år.

– Vi har väntat - det har varit många turer - ända sedan i augusti på det här tillståndet, skönt att det äntligen är klart, förklarar Elna Soesson.

Eftersom väntan blivit lång är inte alla förberedelser klara. Verksamheten kan inte komma igång ännu. Bland annat ska en handikapptoalett ordnas.

– Vi ska starta så fort som möjligt, målsättningen är i sommar. Det finns barn och föräldrar som önskat ett korttidsboende, säger Elna Soesson som jobbat med utvecklingsstörda i sin ridverksamhet sedan 1997. 16-20 utvecklingsstörda elever kommer varje vecka på ridlektioner.

När verksamheten är fullt utbyggd behövs sju årsarbetare. Även om det bara är tre platser behövs det personal dygnet runt.

– Jag har redan 15 personer som anmält sitt intresse för jobb här, säger Elna Soesson.

– I första hand ska det bli ett boende där barnen kan trivas och föräldrar tryggt kan lämna sina barn, men även att det blir en bra arbetsplats.

Tanken med korttidsboendet är att barnen kan få komma hemifrån en helg då och då eller på en veckas semester. På så sätt avlastas föräldrarna.

– Det är efter önskemål från föräldrar och barn som vi startar ett korttidshem.

Närmaste korttidshem finns i Kristianstad och i Hässleholm där kommunerna står som huvudman.

Inga-Lill Bengtsson

BROBY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.