Friluftsgudstjänst med dans och musik

Östra Göinge • Publicerad 15 juli 2002
Eldig dans. Maria Ostomenko dansar till musik ur Carmen. Bild: BOSSE NILSSON
Eldig dans. Maria Ostomenko dansar till musik ur Carmen. Bild: BOSSE NILSSONFoto: 

BROBY. Uppskattningsvis 100 personer kom för att medverka i söndagens friluftsgudstjänst i Brobysjukhusets park. Barnen från Tjernobyllägret fanns naturligtvis på plats och de bjöd den samlade skaran människor på dans och musik.

Anders Bengtsson, från Tjernobyllägret, berättar att det var Uno Karlsson som började med att ha friluftsgudstjänster i parken. Det var på den tiden som det fanns sjukhusverksamhet i huset.

– Uno (Karlsson) ville att den traditionen skulle fortsätta och Tjernobyllägret har blivit en del i den, säger Anders Bengtsson.

Nu för tiden är aktiviteten inte särkskilt stor på Brobysjukhuset. Det finns egentligen inte någon som sköter fastigheten och parken borde vara vildvuxen, men det är den inte.

– Vi har klippt gräset här för att vi ska kunna vara här, säger Anders Bengtsson.

Tjernobylkommitténs ordförande Miriam Ibstedt inledde gudstjänsten med en bön och församlingen sjöng tillsammans psalmen Härlig är jorden. Därefter var det dags för en ungefär 40 barn stark kör att sjunga en sång på ukrainska. Översatt till svenska bör det varit Klappa händerna när du är riktigt glad.

Innan det var dags för Uno Karlsson att hålla en andakt blev det flera soloframträdande. Bland annat bjöd Maria Ostomenko på dans till musik ur Carmen.

Roger Bing

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.