Annons

Fröken Skåne – ett år och många länder efter finalen

”Status Skandal! Katastrof! Fel fröken vann! Domarna var blinda!”, så uttryckte tidningen Café sitt missnöje över att Elina Olsson, Fröken Skåne år 2000, inte segrade i riksfinalen. Kristianstadsbladet träffade Glimåkratjejen drygt ett år senare.
Östra Göinge • Publicerad 1 augusti 2001

I sommar varvar Elina Olsson ned i en röd liten stuga utanför Glimåkra. Allt har gått snabbt efter Fröken Sverige-finalen men eftersom vinterkollektionerna fotograferas så här års står den svenska modeindustrin precis som allt annat stilla under sommarmånaderna. Nu är det umgänge med familj och vänner på hemmaplan som står på programmet, ett välbehövligt avbrott i ett stundtals kringflackande hotelliv med ytliga bekantskaper och tidiga morgnar. Redan under Fröken Sverige-finalens efterfest fick en representant för postorderkatalogen Ellos upp ögonen för Elina Olsson. Sedan dess har det rullat på. Ett par månader efter finalen sade hon upp sig från sitt arbete som kontorist för att kunna satsa fullt ut på en modellkarriär.

– Det är inte så lätt att ha ett annat arbete om man ska kunna ta alla jobb man får. Vill man arbeta så får man vara beredd att flytta på sig, berättar Elina Olsson på omisskännlig Glimåkradialekt.

Annons

Hennes agent har sitt kontor i Göteborg och närheten till postorderstaden Borås har inneburit en hel del katalogjobb. Men agentens adress är inte den enda anledningen.

– Jag har ett katalogutseende. Man behöver inte vara spinkig och de vill ha ett lite mer klassiska drag, i tidningar och magasin ska man gärna se lite speciell ut. I Sverige, Danmark, Tyskland och Spanien går det tillexempel bra med lite former. Nämnda länder är också några av de som hon har arbetat i, andra länder på listan är Norge och Grekland. Uppdragen har varit lika många som vitt skilda. Glimåkra representeras i allt från bröllopstidningar till dagligvarujättarnas reklambroschyrer och en reklamfilm för Grekisk television.

– Jag spelade en mamma som skulle öppna en dörr och säga något på grekiska, jag har ingen aning om vad men de tyckte att det gick bra, säger Elina Olsson och skrattar.

Efter sommaren är det sannolikt Sydafrika och Kapstaden som gäller. Dit reser modefolk från världens alla hörn för att fotografera sommarkollektionerna. Utomlands anlitas modellerna ofta efter uttagningar på plats till skillnad från det svenska tillvägagångssättet där de direktbokas. I Sydafrika är det dessutom inte svenskt katalogutseende som gäller, där ska det vara trådsmalt och vassa armbågar är på sin plats i den stenhårda konkurrensen.

– Det gäller att vara tuff och min agent har sagt till mig att jag måste gå ned lite i vikt, så jag har faktiskt börjat träna på gym för första gången i mitt liv.

Å andra sidan hade inte Elina Olsson några tankar på en modellkarriär förrän efter Fröken Sverige-tävlingen. Siktet var länge inställt på att i någon form arbeta med djur, helst hästar.

Tävlingen har med andra ord inneburit ett vägskäl för Elina Olsson. Nu har hon försörjt sig på yrket i över ett år, även om det inte alltid är guld och gröna skogar.

– I Sverige är det inte så bra betalt, i Tyskland tjänar man däremot mycket bra. Jämfört med en vanlig lön är det förstås bra överallt men man jobbar ju inte varje dag så det jämnar ut sig. Utöver yrkesvalet så har Fröken Sverige-tävlingen påverkat Elina Olssons liv på flera sätt. Bortsett från alla antidrog kampanjer, invigningar och prisutdelningar som fröknarna medverkar i inverkar naturligtvis kändisskapet på privatlivet.

– Nu på Kristianstadsdagarna hörde jag två tjejer säga ”Där är Elina” och då tänker man ”Känner jag dem?”. Sedan sa de ”Hon var på min skola” och sådant är kul.

Men att använda Fröken Skåne-titeln på krogen har hon hittills inte haft något behov av.

Annons

– Jag brukar inte sträcka fram handen och säga ”Hej, jag är Fröken Skåne”. Däremot så brukar folk komma fram och fråga ”Var inte du Fröken Skåne?”.

Precis så var det, men nu är året förbi och Elina Olsson blickar mot framtiden.

– Det här är superkul och jag gör det så länge jag kan men i den här branschen ska man egentligen börja när man är 16 så samtidigt funderar jag på att börja plugga. Jag ska bara komma på vad först.

magnus.grunnon

@kristianstadsbladet.se

Av Magnus Grunnon 044-47001
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons