Annons

Full fart trots lov

Det må vara jullov, men på Toftagården i Visseltofta skola har några barn buskul i kälkbacken. De är bara fem och får rå om barnskötarna Annika Gustavsson och Jan Strömberg alldeles själva. För Toftagården är en litet annorlunda förskola i lantlig miljö.
Östra Göinge • Publicerad 2 januari 2001
Nya kompisen snögubbeflickan Rosa får en kram av Josefine Raijonen. Bilder: PETER ÅKLUNDH
Nya kompisen snögubbeflickan Rosa får en kram av Josefine Raijonen. Bilder: PETER ÅKLUNDHFoto: 
Kul tillsammans. Ida Nilsson, 10 år, från fritids och Elin Mattsson, 4 år, från förskolan far fram i kälkbacken.
Kul tillsammans. Ida Nilsson, 10 år, från fritids och Elin Mattsson, 4 år, från förskolan far fram i kälkbacken.Foto: 
Johan Norling på Visseltoftas förskola Toftagården gillar skolans höns och de honom. Barnen är delaktiga i skötseln av hönsen.
Johan Norling på Visseltoftas förskola Toftagården gillar skolans höns och de honom. Barnen är delaktiga i skötseln av hönsen.Foto: 

Det märks på flera olika sätt redan när man kommer ur bilen i det vita vinterlandskapet. Visst är det tjo och tjim i backen, men vrålen och skrikandet man så ofta möter när många barn är samlade i grupp hörs inte.

Och tioåriga Ida Nilsson hjälper tålmodigt fyraåriga Elin Mattsson uppför backen innan de stuvar ner sig tillsammans i pulkan igen för en ny svindlande färd. Här samarbetar stora och små. Lär sig hänsyn, samverkan och tålamod. Toftagården är inhyst i Visseltofta skolas bottenvåning i en fridfull lantlig miljö. Skogen gränsar till skolgården och på andra sidan ett staket betar en hel hjord med islandshästar.

Annons

Naturen är en resurs som skolan, förskolan och fritidsgården använder sig av dagligen. När terminen är igång finns det totalt 48 barn på skolan och alla, både personal och barn, känner varandra och samverkar.

På Toftagårdens fritids och förskola arbetar då ytterligare fyra personer, men de har julledigt i mellandagarna när det är så få barn på plats. –Det är skönt att arbeta i en så trygg miljö, både för barn och oss vuxna, tycker Annika Gustavsson.

Hon har själv arbetat inne i Osby i många år tidigare, och blir påmind om skillnaden när det kommer ut vikarier till Visseltofta från Osby.

–Så tyst och lugnt ni har det här, brukar vara bland det första de säger, skrattar hon. Och tillägger att nästa kommentar brukar vara ett förvånat konstaterande över att en enda tillsägelse för det mesta räcker för att barnen ska hörsamma den.

–Säger vi att nu är det dags att städa, så städar barnen, berättar hon nöjt. Men nu är det jullov och ännu fridfullare på Toftagården. Inne på skolgården står Rosa, Gunnar och Blenda. Det är en snögubbefamilj som barnen tillverkat på morgonen när de upptäckte att det var härlig kramsnö.

Med hjälp av plastspannar som hattar, kottar som knappar och risiga grenar från skogen som armar har barnen skapat tre små individer av snö. Då måste de självklart få namn också... Leken är den viktigaste inlärningsmetoden på förskolan. Genom den utvecklas barnen och tar samtidigt tillvara sina erfarenheter.

Att lek är något både roligt och allvarligt står inskrivet i den speciella arbetsplan som Toftagårdens personal arbetat fram. I den beskrivs i enkla ord hur barnet utvecklas genom leken. Både som individer och i sitt samspel med andra. –Vi samarbetar också nära med barnens föräldrar. Det är viktigt för barnen att vi vuxna har förståelse för varandra. Vårt senaste inslag är något vi kallar Cafékvällar en gång i månaden på kvällstid och det har blivit väldigt populärt, berättar Annika och Jan.

Cafékvällarna går ut på att de vuxna kan titta in på en fika, prata med varandra och personal och lyssna på olika pedagogiska teman som tas upp till diskussion.

–Den senaste träffen handlade om att sätta gränser och har resulterat i en rad små visdomsord som nu hänger i hallen. Det blir något gemensamt mellan oss och föräldragruppen att tänka på, förklarar Annika. När barnen presenterat sin snögubbefamilj är det dags att presentera förskolans verkliga stolthet – hönsgården. Barnen knatar stolta runt knuten och fram till en fin hönsgård med nättak mot duvhöken och svagt uppvärmt hönshus med sittpinne, fönster och värprede.

När ingen personal finns på skolan på helgdagar tittar föräldrar till hönsen, ivrigt påhejade av sina barn som känner stort ansvar för hönsfamiljen bestående av fyra hönor och en tupp.

Annons

–Vår förre tupp hette Ludwig, berättar Rebecka i all hast. Hönsen kommer förväntansfullt fram. De är vana vid att barnen matar dem med matrester och tittar till dem. Ida plockar tre nyvärpta ägg via luckan till redet och ger till Jan som går in köket med dem.

Här lär sig barnen ansvar, empati och miljömedvetenhet i ett svep. Av äggen blir det kakor och frukostägg i förskolans kök. Sambandet mellan skötsel och resultat är glasklart. Lika klart som att gödsel blir jord tillsammans med kompost från Gröna Johanna-tunnan och att det i sin tur ger fin skörd i grönsakslandet.

Efter en livlig förmiddag i snön är det dags för mat för både kropp och själ i ett lugnare tempo inomhus. Måltiderna hjälper barnen till med och sagor ger mat åt själen liksom en stunds massage.

Toftagården strävar efter att ge barnen balans i tillvaron och låta dem växa i sin egen takt som barn.

lena.timelin

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons