Fullt drag på rekordstor stämma

Ett par hundra dragspelsentusiaster samlades i helgen på Tydinge-sjöns camping. Den årliga dragspelsstämman anordnades för åttonde året i rad och lockade fler entusiaster än någonsin.
Östra Göinge • Publicerad 18 augusti 2014
Johnny Bengtsson och Rolf Ahlberg arrangerar dragsspelsstämman i Tydinge för åttonde året i rad.
Johnny Bengtsson och Rolf Ahlberg arrangerar dragsspelsstämman i Tydinge för åttonde året i rad.Foto: Foto: Tom Wall
Kronobälgarna spelade inför en fullsatt danslokal på Tydingesjöns camping under helgens årliga dragspelsstämma.
Kronobälgarna spelade inför en fullsatt danslokal på Tydingesjöns camping under helgens årliga dragspelsstämma.Foto: Foto: Tom Wall
Ingvar Nicklasson från Kalmar hade nyss spelat med sitt specialdesignade dragspel.
Ingvar Nicklasson från Kalmar hade nyss spelat med sitt specialdesignade dragspel.Foto: Foto: Tom Wall
Två av medlemmarna i Tyressvingens husband, Karl-Otto Johansson och Alf Ljungbeck, deltog för första gången på stämman.
Två av medlemmarna i Tyressvingens husband, Karl-Otto Johansson och Alf Ljungbeck, deltog för första gången på stämman.Foto: Foto: Tom Wall
Smepôgarna från Kungsbacka spelade spontant utomhus.
Smepôgarna från Kungsbacka spelade spontant utomhus.Foto: Foto: Tom Wall

Vid Tydingesjöns camping ljuder dragspelsmusik och det doftar nystekt sill över hela campingen. Dragspels-orkestern Smepôjka (göteborgsk dialekt) står för musiken vid utomhusscenen.

De har kommit ända ifrån Kungsbacka på västkusten för att medverka i dragspelsstämman och är det stora dragplåstret, enligt arrangörerna.

Tyressvingens husband har nyss avslutat sin spelning. Karl-Otto Johansson och Alf Ljungbeck är två av medlemmarna och de deltar för första gången på stämman.

Fullsatt lokal

– Det är ”urpremiär” för oss här kan man säga, säger Karl-Otto Johansson och skrattar.

– Här är en väldigt go atmosfär och alla människor som är trevliga och glada, fortsätter Alf Ljungbeck.

Inne i danslokalen är det fullt drag. Orkestern Krono- bälgarna har nyss startat sitt uppträde och det är så gott som fullsatt i lokalen.

Rune Schölin och Margareta Forslind ifrån Knislinge är erfarna besökare.

Varför är ni här?

– Jag medverkar och spelar dragspel själv i orkestern Bössedraget. Vi brukar vara här eftersom vi bor så nära, svarar Rune Schölin.

Vad är tjusningen med just dragspelsmusik?

– Det är bra musik, roligt att lyssna på och det är kul med en publik som är så entusiastisk, säger Margareta Forslind.

Drygt 250 betalande besökare är på plats, men än fler finns på campingen.

– Detta är åttonde året i rad som dragspelstämman anordnas här i Tydinge och jag tror minsann aldrig att jag har sett så här mycket dragspel, säger campingens ägare Sven-Bertil Svensson och pekar in i danslokalen.

– Det kommer hit folk från hela landet. Det är underbart med kombinationen av härlig musik, trevligt folk och god stämning, säger han.

På ett spelschema är tio band uppskrivna, men vem som helst kan anmäla sig. Om man så vill ensam, som orkester eller i spontana och improviserade grupper för att spela lite.

God gemenskap

Sven-Bertil Svensson driver tillsammans med sin fru campingen men arrangörer av stämman är Johnny Bengtsson och Rolf Ahlberg.

– Vi har lyckats skrapa ihop olika artister, både okända och mer kända förmågor, till exempel Smepôjka är ganska kända i Sverige, säger Rolf Ahlberg.

Rolf och Johnny menar att kännetecknet för dragspelare är den goda gemenskapen.

– Vi är som en stor familj som träffas på olika ställen för att spela och följer varandra från stämma till stämma, berättar Rolf Ahlberg.

Det handlar alltså om att träffas, umgås och för att nästa år träffas igen.

– Vi tycker även det är viktigt att folk från bygden kommer hit, det är det som är vitsen med stämman att arrangera något där vi alla samlas, avslutar han.

Leo Pettersson
Josefine Gustafsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.