Fyra av sex får nya vårdnadsbidraget

Av sex ansökningar har fyra beviljats. I dag betalas det första vårdnadsbidraget i Östra Göinge kommun ut.
Östra Göinge • Publicerad 25 februari 2013

Den förste januari införde Östra Göinge kommun möjligheten att söka vårdnadsbidrag. Än så länge har man fått in sex ansökningar och av dem har fyra beviljats bidrag. Karin Salomonsson är handläggare för vårdnadsbidrag i kommunen. Hon säger att det är flera olika kriterier som måste uppfyllas.

– Barnet man söker vårdnadsbidrag för ska vara mellan ett och tre år. Föräldrarna kan arbeta eller studera, men barnet får inte vara inskrivet i den kommunala barnomsorgen, säger hon.

Hade väntat sig mer

Dessutom får föräldrarna inte ha a-kassa eller föräldrapeng. Det finns fler kriterier som ska uppfyllas, mer information går att hitta på kommunens hemsida.

Karin Salomonsson säger att man har tittat lite på hur många ansökningar om vårdnadsbidrag andra kommuner fått in och har konstaterat att man nog hade väntat sig lite fler ansökningar.

– Men det kan ju vara så att informationen inte riktigt nått ut än. Ofta är den muntliga informationen bäst och den tar lite längre tid, säger hon.

Vårdnadsbidraget är 3000 kronor per månad och barn man beviljas bidrag för.

Mikael Hallqvist
Malin Andersson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.