Glänsande amerikanare cruisade genom Knislinge

Snapphane Run blev en hyllning till 50-talet och tidigt 60-tal; en tid då amerikanarna glänste och bilradion spelade rock"n"roll på hög volym.
Östra Göinge • Publicerad 4 maj 2008
Rockabilly och amerikanare är det som gäller. Bilder: RONNIE SMITH
Rockabilly och amerikanare är det som gäller. Bilder: RONNIE SMITHFoto: 

Andelen amerikanska bilar i trafiken i Knislinge var hög på lördagseftermiddagen, men så ställer Östra Göinge också upp med bra cruisingvägar. Snapphane Run blev den framgång som nybildade föreningen Snapphane Cruisers hoppats på.

- Det var bara positivt! Även om det inte kom riktigt så många som vi hoppats på till kvällens rockfest med Honerylips and the Rockets i parken.

Det har körts run tidigare med det var nytt med rockfesten.

- Därför får vi låta det ta sin tid och kommer igen nästa år, säger ordföranden Nicke Hanéll som räknade med att 200-300 festade loss på kvällen. Desto fler kom det till run-et som var sju mil långt. 55 bilar startade.

- Det är där vi har kärnan och intresset för amerikanska bilar. Som inte går att beskriva utan måste upplevas, påpekar Nicke Hanéll.

- Man kommer för den sociala gemenskapen, träffa likasinnade och för att ha roligt.

I centrum står bilen som måste vara amerikansk för att få bli medlem.

- En del kombinerar detta med intresset för musiken, andra hela kittet runt raggarkulturen.

Det finns väldigt många motorklubbar och många växer så det knakar.

- I Snapphane Cruisers är vi 45 medlemmar. På den nivån vill vi ha det, då blir det familjärt och alla känner alla, påpekar ordföranden. Man gör det för att det är roligt. Det är en hobby, och det är kul att träffa kompisar som också gillar bilar. Det säger Niklas Håkansson som kom tillsammans med åtta polare från Eagles Car Club i Hässleholm, i en Cadillac limousine från 1969.

Eagles Car Club fick dagens pris som den mest representerade klubben, men Ronny Carlsson som fick ratta cadillacen den här dagen hade precis missat poängen på första kontrollen i Värestorp. Där hjulades höger framdäck in och uppgiften blev att rulla fram två varv.

- Vi tillåter en differens på +/- 15 centimeter och de flesta tycker det är ar roligt, säger Micke Madsén.

Förutom kunskapsfrågor och aktiviteter blev det fler knixiga manöverprov som att backa mot pinne. En inte helt lätt sak i en amerikanare med överhäng.

Jan-Tuve Truedsson 044-18 55 80
Jan-Tuve Truedsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.