Glimåkra åkeri har försatts i konkurs

Glimåkra åkeri i Bjuv har försatts i konkurs. Företaget är ett av Sveriges större åkerier och konkursen drabbar 120-talet anställda.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Glimåkra • Publicerad 17 mars 2023 • Uppdaterad 20 mars 2023
Christian Bilde, vd för Glimåkra åkeri.
Christian Bilde, vd för Glimåkra åkeri.Foto: Lasse Ottosson

Familjeföretaget Glimåkra åkeri, som grundades 1956 och sedan 2018 har sitt säte i Bjuv, försattes i konkurs förra veckan efter ansökan till Helsingborgs tingsrätt av bolagets ägare.

Detta berättar bland annat magasinet Trailer.

Verksamheten fortsätter nu under konkursförvaltare, som ska se till att åkeriets 120-talet anställda drabbas så lindrigt som möjligt, bland annat genom att de anställda ska få lönegaranti.

Det kommer också tittas på en eventuell försäljning. De flesta av de 70 fordonen rullar på som vanligt, i väntan på den osäkra framtiden.

Åkeriet, som bland annat haft Skånemejerier som en av sina största kunder (ända sedan 1965 då Brobymejerier lades ner), har länge kämpat med att hålla lönsamhet i verksamheten.

Glimåkra åkeri har de senaste åren satsat stort på att köra med miljövänligt bränsle, HVO100. Bolaget har även knoppat av verksamhet från att ha haft ett flertal filialer (exempelvis i Kristianstad och Glimåkra), men har den senaste tiden endast haft huvudkontor i Bjuv och filial i Malmö.

Fakta

Glimåkra åkeri

Glimåkra åkeri grundades 1956 och körde exempelvis last från Glimma glasbruk till Stockholm. Från 1960-talet har man kört mjölk (fler livsmedelsprodukter har tillkommit sedan dess).

Företaget stannade inom familjen fram till 2014.

1989 tog nämligen Berth Svensson och hans bror Roy över företaget, som grundades av deras far Ingemar och deras farbror Rickard 1956.

2005 valde Roy att lämna och Berth blev ensam ägare. Företaget såldes sedan till Christian Bilde, Hässleholm, år 2014.

Bilde har sedan dess varit kvar som ägare och vd, med Ystadsbon Peter Svanberg som en andra delägare.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.