Annons

Glimåkra fick egen kyrkoherde

GLIMÅKRA. Efter två år har församlingen i Glimåkra fått sin egen kyrkoherde. För några dagar sedan blev det klart att Paul Henriksson, som varit tillförordnad under två år, blivit utsedd. – Jag är mycket nöjd. Det här känns helt rätt, säger Henriksson som trivs ypperligt med sin församling.
Östra Göinge • Publicerad 25 september 2001

Tredje gången blev han fast. Redan på 70-talet gick han som elev på Glimåkra folkhögskola och under ett par år i slutet av 80-talet återvände han till skolan som lärare. Och nu efter att i två år som tillförordnad kyrkoherde i Glimåkra har han fått ordinarie tjänst. – Jag trivs här med församlingen i stort, säger kyrkoherden. – Här finns ett starkt engagemang och det är väldigt roligt. Paul Henriksson nämner såväl arbetet tillsammans med kyrkopolitikerna och med personalen som mycket positivt. – Även det goda samarbetsklimatet mellan samfund och föreningar fungerar väldigt bra här i Glimåkra. – Det känns extra trevligt för mig med frikyrklig bakgrund. Tjänsten som kyrkoherde ger omväxling. – Att få jobba som kyrkoherde är annorlunda, en blandning med ledande ansvar och prästens arbete såsom gudstjänster och hembesök. – I Glimåkra finns dessutom ett trevligt personalgäng. Vi är inte så många, nästan inte mer än en i varje position. Det gör det hela hanterbart och ger överblick. Just i det lilla sammanhanget ser Paul Henriksson flera fördelar med Glimåkra. – För mig är det dessutom viktigt att ingen ska göra allt utan att många hjälps åt att dela ansvaret. I Glimåkra har Paul Henriksson mycket att arbeta med i höst. Bland annat är det dags att ta fram församlingsinstruktioner, ett kyrkopolitiskt styrdokument. – Vi ska jobba med enkelhet. Det ska vara lätt att komma till kyrkan, och inte för mycket krångliga ritualer. Samtidigt måste man slå vakt om det som en gång byggts upp och försöka bevara och utveckla det, understryker Henriksson. Snart kör dessutom konfirmandundervisningen i gång. – I Glimåkra har vi valt att jobba efter ett optimalt system. Vi vet att ungdomarna som går i åttan har det tufft. Dessutom är idrotten en stor grej och idrott ger bra motion och är fostrande. – Därför har vi anpassat konfirmandundervisningen med läsning, huvudsakligen på sommarlovet. I år läser vi också lite på höst- och jullovet. Också den pågående kyrkorenoveringen vill Henriksson nämna. – Även om jag själv inte är aktiv med det så betyder det mycket. Det var i förra veckan som det stod klart att kyrkorådet utsett Paul Henriksson att få den utlysta tjänsten som kyrkoherde i Glimåkra. – Känslomässigt känns det mycket positivt, det känns rätt, säger Henriksson som dock kommer att bo kvar i Gamlarp. Vilket innebär att han får pendla några mil varje dag. – Men jag tycker den här församlingen är värd att köra till, understryker han. marie-louise.lindell @kristianstadsbladet.se

Av Marie-Louise Lindell 044-47000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons