Glimåkra församling med i unikt projekt
Bert-Alve Assarsson fick ett brev häromdagen som talade om att Glimåkra församling är en av 15 som är utvalda i projektet Byutveckling och kulturarv inom Stenbäraland.
Statistiskt sett har antalet invånare från 1940 fram till 2000 minskat med 31 procent, från 3501 invånare till 2418, och antalet lantbruksföretag med mer än två hektar har minskat med 81,5 procent i Glimåkra socken. – Som jag ser det är det bra att en analys av landsbygden görs för att LRF ska få argument gentemot regeringen, säger Bert-Alve Assarsson som välkomnar projektet.
– På sikt handlar det om att få ha kvar servicen med post, kollektivtrafik och annat. Ska vi ha kvar den oas som vi marknadsför oss som måste det finnas folk kvar i bygden, säger han.
Projektet Byutveckling och kulturarv inom Stenbäraland är egentligen en vidareutveckling av Leader+ projektet som inte fick några EU-pengar i fjor.
Syftet är försöka dämpa avfolkningen av bygden genom att bland annat försöka hitta fler arbetstillfällen. Statistik från 114 församlingar i kommunerna Bromölla, Hässleholm, Hörby, Höör, Kristianstad, Osby, Svalöv, Ängelholm, Örkelljunga och Östra Göinge har studerats.
15 församlingar har nu valts ut. I Osby kommun är det Loshult och Örkened, i Kristianstad är det Fjälkestad, Hörröd och Äsphult. I Östra Göinge är det bara Glimåkra.
Gunvald Karlsson sitter med i styrgruppen.
– Vi har redan genomfört fas ett och nu ska vi specialstudera de 15 församlingarna närmare, berättar han.
– Vi ska besöka alla församlingarna inom två till tre veckor och i augusti ska vi vara klara med vilka församlingar, högst fem blir det, som ska vara med i fortsättningen, förklarar han vidare.
– Vi vill ha lite spridning i olika landskapstyper. Vilka som ska vara med i fortsättningen hänger inte minst på intresset från de olika församlingarna. Om det finns utvecklingsgrupper eller föreningar som kan engagera sig.
– I augusti ska vi söka pengar för fas tre som ska pågå i ett års tid. Då kommer studenter från den nya landskapsvetarlinjen som startar i höst att kunna vara ett stöd, säger Gunvald Karlsson.
– Det gäller att hitta nya utvecklingsmöjligheter för landsbygden och att komplettera det som finns, det gäller att tänka i nya banor, säger Gunvald Karlsson.
Genom att sammanföra LRF med lokala utvecklingsgrupper och Högskolan i Kristianstad är förhoppningen att nya idéer ska frodas.
ingalill.bengtsson
@kristianstadsbladet.se