Annons

Glimåkra kyrka kommer i form

GLIMÅKRA. Renoveringen av Glimåkra kyrka är mer än en ordinär restaurering. När man rustar upp en kulturbyggnad som denna handlar det om hantverk och det blir det tal om mycket finlir. Dessutom kan snickare, murare och målare inte göra hur de vill. Kari Oikarinen, snickare berättar att allt som görs först måste godkännas av landantikvarien.
Östra Göinge • Publicerad 8 augusti 2001

Kyrkan i Glimåkra har sedan en tid var insvept i ett blått nät och runt hela kyrkan står det byggnadsställningar. Det var i februari i år som det beslutades att den gamla 1800-tals kyrkan i Glimåkra skulle rustas upp för nära fyra miljoner kronor. Ett beslut som togs i total enighet. Restaureringen kommer att innefatta en renovering av kyrkans koppartak, ytterväggarnas kommer att förbättras och kalkputsas och de blyinfattade korfönstren ska ses över. Arbetet med renoveringen har legat nere en tid till följd av semestrar. Men nu börjar man komma tillbaka efter ledigheten och i måndags började snickare, murare och måleriarbetet med upprustningen igen. När Kristianstadsbladet besökte arbetsplatsen fanns en snickare, två murare, två målare och en allt-i-allo på plats. Kari Oikarinen står ett par våningar upp på byggställningarna vid ett av kyrkans fönster. Han måttar och mäter ut en mall av de fönsterkarmarna eller de delar av fönsterkarmarna som ska bytas ut. – Du ser själv här att karmarna är alldeles uppruttna, säger han och kör kniven i träet som smular sönder sig som en torr skorpa. Han berättar att det i många fall handlar det om gamla skador. Enligt Kari Oikarinen är hög tid att dessa defekterna renoveras. Vid en renovering av en kulturbyggnad, som till exempel en kyrka, handlar det mer om hantverk än om bara att bygga. – Man får se och lära hur det gick till bygga förr. Man kan säga att vi bygger på ett gammalt sätt men med moderna maskiner, säger Kari Oikarinen. Men han tillägger att de många gånger måste arbeta utan maskiner för att nå ett bra resultat. Kenneth Lundquist och Gert Bladh arbetar som murare vid renoveringen av Glimåkra kyrka och deras jobb är att göra byggnadens fasader mer attraktiva. De lägger puts på sprickor, så kallade bommar och byter ut cementlagningarna mot puts. – Det är ett rätt omfattande arbete. Man har nästan dröjt för länge med att åtgärda det, säger Kenneth Lundquist. Kari Oikarinen och Ola Trulsson berättar att det blivit ganska mycket kulturbyggnadsrenoveringar för deras del. – I år har det väl blivit en sex till sju kyrkor, säger Ola Trulsson. innan han fortsätter skrapa av färg på kyrkans takfot. Del två om renoveringen av Glimåkra kyrka kommer att handlar om smeden Kenneth Svensson och hans arbete med att renovera kyrkans gjutjärnsräcke som plockades ner 1962. roger.bing @kristianstadsbladet.se

Av Roger Bing 044-47000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons