Glimåkragrabb uttagen till yrkes-EM

Viktor Svensson får en ny chans att visa sin skicklighet som elektriker. Glimåkragrabben är uttagen till Euro Skills.
Östra Göinge • Publicerad 18 december 2007
Foto: 

20-årige Viktor Svensson tävlade nyligen i yrkes-VM i Japan. Då slutade han på fjärde plats. Nu är han som första svensk uttagen till Euro Skills, en tävling som kan anses som yrkes-EM. Mästerskapet arrangeras i Holland den 18-20 september.

- Euro Skills kan ses som ett europamästerskap för yrkesskicklighet. I Sverige finns sedan tidigare Yrkes-SM och Skol-SM. Därifrån kan man sedan kvalificera sig till det internationella Yrkes-VM (WorldSkills), säger Claes Frankhammar, ansvarig på Youth Skills Sweden.

Totalt tävlar cirka 500 yrkesmän och -kvinnor i Ahoy Exhibition Centre i Rotterdam. Varje land tilldelas ett wild card och detta har alltså tillfallit Viktor Svensson från Glimåkra.

- Det ska bli kul och spännande att tävla i EuroSkills. I Yrkes-VM senast gick det verkligen bra och jag ser fram emot att få representera Sverige och tävla igen. Det är en oerhörd utmaning, och lärande, att mäta sig med andra tävlande från Europa, säger Victor Svensson, som utbildat sig till automationselektriker på Österängsgymnasiet.

Mikael Hallqvist

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.