Annons

God service kan avgöra tomtköp

ÖSTRA GÖINGE. Varför ska man bosätta sig i Östra Göinge? Det undrar en kommuninvånare som hävdar att tomtpriserna i kommunen är bland de högsta i Sydsverige. Något kommunalrådet dock inte tror på. Och några subventionerade tomtpriser är inte att vänta.
Östra Göinge • Publicerad 14 mars 2001

Ett bra boende, service, goda kommunikationer och närhet till utbildning och arbete.

Det är det som är avgörande för var folk vill bygga hus. Det anser kommunalrådet Tommy Johansson i Östra Göinge. Han är inte alls benägen att hålla med den kommuninvånare som påstår att Östra Göinge kommun är dyrast när det gäller tomtpriser i södra Sverige.

Annons

Kommuninvånaren som går i hustankar påstår att en tomt med anslutningsavgifter skulle gå på 200000 kronor.

En kontroll med byggkontoret visar däremot att priset för en tomt med anslutningsavgifter hamnar runt 100000 kronor. Dock tillkommer avgift för elanslutningar, gata och en del annat smått och gott.

I grannkommunen Osby ser prisbilden inte riktigt lika dan ut. Men räknar man ihop alla avgifter är summan ungefär den samma.

Likadant är det när det gäller Bromölla och Älmhult. I Olofström har man dock en kampanj sedan två och ett halvt år tillbaka. Där finns ett drygt 30-tal tomter som man har satt ett enhetspris på 50000 kronor per tomt. Dessutom finns några tomter som man måste göra en omfattande markberedning på. Dessa slumpar kommunen bort för en krona styck.

Även va-anslutningen subventioneras och kostar runt 30000 kronor. Och i år erbjuder dessutom det kommunala elbolaget gratis elnätsanslutning.

–Visst kan man subventionera, men det är inget vi har diskuterat här, säger kommunalrådet i Östra Göinge Tommy Johansson.

Han tror inte att det är tomtpriset som är det avgörande för var man vill bygga hus.

–Jag har aldrig sett något samband mellan subvention och expansion.

–Det är annat som avgör, till exempel bra utbildning och närheten till bra arbete.

marie-louise.lindell

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons