GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gömställe för snapphanar och andra

Långt in bland buskar och snår ligger den mystiska Snapphanestenen. Om snapphanarna egentligen höll till under den stora bumlingen är det ingen som vet, men att det är ett bra gömställe råder det inga tvivel om.
Östra Göinge • Publicerad 21 juli 2007
Mats Persson låter deltagarna uppleva bygdens historik på sina torpvandringar i Högsma.
Mats Persson låter deltagarna uppleva bygdens historik på sina torpvandringar i Högsma.
Foto: 
– Vi skulle vilja att alla historier kring bygden nedtecknades, säger Sven-Erik Johansson.
– Vi skulle vilja att alla historier kring bygden nedtecknades, säger Sven-Erik Johansson.
Foto: 
Sven-Erik Johansson och Mats Persson tittar in under den mystiska Snapphanestenen där de ofta lekte som barn.
Sven-Erik Johansson och Mats Persson tittar in under den mystiska Snapphanestenen där de ofta lekte som barn.
Foto: 

– Det sägs att snapphanar har legat dolda där, men vi tror i stället att det var befolkningen som gömde sig där för svenskarna, berättar Sven-Erik Johansson som sitter i styrelsen för Högsma Hembygdsförening.

Sven-Erik Johansson och Mats Persson är ena riktiga Göingepågar ända ut i fingerspetsarna. De har full koll på livet i Högsma med omnejd och vet nästan allt om alla.

– Stenkil Jönsson är den äldste vi har hittat. Han finns med bland de nio personer som satte sina bomärken och var tvungna att svära trohet till den svenska kronan när Johan Gyllenstierna genomförde sitt eldkrävartåg, berättar Mats Persson som under 21 år har arbetat med torpinventering. – Det skedde många hemskheter då som man knappt kan tro. Många begav sig ut i skogen, fortsätter Sven-Erik Johansson.

Och ett av gömställena i skogen var just hålet under den mystiska stenen som man egentligen inte vet så mycket om. På den kringliga vägen dit över stock och sten berättar de två infödda Högsmaborna den ena historien efter den andra.

– Jag gick alltid förbi stenen varje dag när jag gick till skolan och vi lekte ofta här, berättar Sven-Erik JohanssoN.

– Du kan släppa mig i vilken skog som helst i Glim-åkra socken och jag hittar alltid hem, säger Mats Persson.

Plötsligt uppenbarar sig stenen bland träden. Det gäller att lägga sig på mage och göra sig så smal som möjligt när man ska kravla in under den. Efter ett par rejäla pustningar och en del skavsår senare är man på plats och det är inte svårt att låta fantasin skena iväg. Om ändå stenväggarna kunde tala.

– Ligger man skavfötters, bredvid och ovanpå varandra kan man nog få plats en hel del, säger Mats Persson med hög röst så att det ska höras ända in under stenen. På frågan om var stenen egentligen ligger skrattar Mats Persson högt och svarar på renaste Göingedialekt.

– Pau Auges maak, utbrister han vilket för den som inte är göing kan översättas med att stenen ligger på den mark som en man vid namn Åke Persson ägde i slutet av 1800-talet.

Under Snapphanedagarna arrangerar Hembygdsföreningen på söndagen en torpvandring som kommer att gå till Snapphanestenen. Mats Persson kommer att berätta spännande och helt sanna historier kring gårdar och torp på väg till stenen.

– Jag kan inte ljuga och fantisera ihop några historier eftersom jag har alldeles för dåligt minne för att komma ihåg vad jag sagt då, skrattar Mats Persson och rättar till kepsen.

Jenny Roos

044-470 00

jenny.roos@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.