Annons

Gryt enda församling som väljer kyrkoråd senare i höst

ÖSTRA GÖINGE. Söndagen den 16 september är det dags för kyrkoval i hela landet. I Östra Göinge ingår totalt sju församlingar vars röstberättigade ska göra flera val den dagen. Gryts församling är dock den enda i kommunen som senare i höst ska hålla kyrkomöte för att välja kyrkoråd.
Östra Göinge • Publicerad 7 september 2001

I tidigare val inom kyrkan har endast tio procent av de röstberättigade deltagit. Hur det blir i år, i det första valet sedan kyrkan är skild från staten, är osäkert. – Svårt att säga. I tidigare val har riksgenomsnittet legat på tio procents valdeltagande, och det har legat på ungefär samma nivå här, förklarar Göran Tykesson, ordförande i valnämnden för Knislinge, Kviinge och Gryts kyrkliga samfällighet. På riksnivå har Svenska kyrkan konstaterat att årets val blir betydligt dyrare än det var tänkt. Istället för 40 miljoner kronor kommer valet att kosta närmare 150 miljoner kronor. Förklaringen är att valet i år är mer omfattande än någonsin. – I tidigare val har det bara varit frågan om lokala kyrkoval, i år ska alla välja även till riksmötet och stiftsfullmäktige, förklarar Göran Tykesson. – Men för oss på lokal nivå blir valet inte dyrare än det brukar, säger Göran Tykesson. Alla röstberättigade, det vill säga personer över 16 år som är medlemmar i Svenska kyrkan, ska göra flera val söndagen den 16 september. För Gryts församling med 120 invånare är det en liten speciell situation. Först senare i höst ska församlingens cirka 100 röstberättigade hålla ett kyrkomöte. – Alla församlingar med mindre än 500 röstberättigade har möjlighet att på en kyrkostämma, dit alla röstberättigade kan vara med, välja ett kyrkoråd direkt, förklarar Göran Tykesson. I Östra Göinge är det bara Gryts församling som har den valmöjligheten. – De brukar hålla en kyrkostämma i början av december. Det måste vara klart i tid inför den första januari, säger Göran Tykesson. Glimåkra och Hjärsås församlingar har valt att låta kyrkofullmäktige utse ledamöterna i kyrkorådet. ingalill.bengtsson @kristianstadsbladet.se FAKTA/kyrkovalet n Alla som är över 16 år och medlemmar i Svenska kyrkan är röstberättigade och ska välja personer till: Kyrkomötet, det vill säga motsvarigheten till riksdagen inom kyrkan. Svenska kyrkans högsta beslutande organ.Stiftsfullmäktige. Motsvarigheten till Region Skåne inom Svenska kyrkan. Samfällda kyrkofullmäktige/kyrkofullmäktige. Glimåkra och Hjärsås församlingar har egna kyrkofullmäktige. Broby och Emmislövs församlingar har ett samfällt vilket även Knislinge, Gryt och Kviinge har.Kyrkoråd, de enskilda församlingarnas styrelse. I Glimåkra och Hjärsås är det kyrkofullmäktige som utser ledamöter i kyrkorådet.

Av Inga-Lill Bengtsson 044-47 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons