Annons

Hallå där, Gunnar M Karlsson,

Östra Göinge • Publicerad 10 september 2003

...majoritetsägare i Nelo AB, i Knislinge

Du var med i SVTs rättegång, som vittne på nejsidan, om EMU i tisdags? Hur kommer det sig?

Annons

– Väldigt få företagare vågar ställa upp eftersom det är så extremt hårt propagandatryck från svenskt näringsliv och liknande – och enorma pengar förresten. Så vitt jag kan bedöma skulle man kunna sälja Coca-Cola som en hälsodryck om man la ner lika mycket pengar och energi på det. Jag blev ombedd att ställa upp eftersom jag har de åsikter som jag har och är företagare.

Vad är dina argument för ett nej?

– Jag är för kronan och egen ränta. Jag tror inte att en doktor som skriver ut samma medicin för lågt blodtryck och högt blodtryck är en bra doktor. Tyvärr är det den rollen, i ekonomiska termer, som Europeiska Centralbanken är tvungen att ha. Tyskland, med lågkonjunktur, har för hög ränta, Irland med högkonjunktur för låg.

Hur tycker du att rättegången gick?

– Utfrågarna från ja-sidan –kanske på ett taktiskt, riktigt sett – koncentrerade sig på sensationsbitar istället för att koncentrera sig på sakfrågorna. Men jag tror att alla förstår att det beror på att sakfrågorna är så pass svaga på ja-sidan att det är bättre att försöka misstänkliggöra nej-sidan.

Kände du dig hårt ansatt själv?

– Varken eller. Det kommer alltid upp frågor på slutet som man inte har möjlighet att gå igenom.

De tog upp att Nelo missat att valutasäkra exporten?

– Ja, -99 hade vi missat den. Men nu berodde inte resultatförändringen mellan de två åren på det utan på att vi fick FPP-medel, som delade ut en del av sitt överskott, året innan och hade bättre vinst det året. Till 90 procent berodde resultatförändringen på det.

Ni har stor export till Frankrike, ändå är du motståndare till euro?

Annons

– Riskerna finns att de svenska politikerna återigen i skydd av en fast växelkurs, som på -70 och 80-talen, lättare kan missköta ekonomin. Jag vill hellre att marknaden varje dag sätter betyg på den svenska ekonomin, den har klarat sig väldigt bra med rörlig växelkurs.

Du sa att om Sverige ansluter sig till euro kommer ni att flytta verksamheten till ett annat euroland?

– Ja, när vi ska utöka verksamheten så kommer det, att om vi säger ja, att ske i något annat euroland. Om det skulle visa sig att den ekonomiska utvecklingen är annorlunda i Sverige – eller i ett annat euroland – mot de övriga euroländerna vill vi inte lägga alla ägg i samma korg.

Till sist, hur tror du att det går i valet?

– Tidigare trodde jag att med de enorma resurserna som sätts in för jasidan skulle det innebära ett ja, men jag har på senare tid upplevt att relativt många blir upprörda och synar korten, och säger att "kejsaren har inga kläder". Därför tror jag på ett nej.

Inga-Lill Bengtsson

FOTNOT. Nelo AB har cirka tio årsanställda i Knislinge, en försäljning på 30 miljoner kronor om året och tillverkar soffor och stolar i formpressat trä och läder för hemmiljö. 99 procent går på export.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons