Hanaskogsföretag har palats som arbetsplats
Klockan halv sex på morgonen har bilen gått från Knislinge ned mot Malmö. Och det har den gjort sedan i slutet av maj förra året.
Men i veckan rivs ställningarna som de anställda på Folkes Bygg & Byggnadsvård klättrat på i såväl regn, snö och solsken. Då får malmöborna också se vad det är som hänt under all presenning som täckt Sjöbergska palatset fram till nu. Hanaskogsföretaget har, som huvudentreprenör, genomfört en restaurering av byggnadens gatufasader värd cirka 15 miljoner kronor.
– Ett komplext objekt men det känns bra att ha fått ett sådant stort förtroende att jobba här, konstaterar Folke Carlsson när han står på andra sidan gatan och sveper blicken över palatset.
Liknande jobb
Företaget har gjort många liknande jobb under nästan 30 år i branschen, till exempel Huseby herrgård, Krapprup utanför Helsingborg och residens- huset i Växjö. Men aldrig något så här stort. Restaureringen har innehållit flera delar, till exempel att laga upp och konservera kalksten och tegel, återställa forna dagars utsmyckning, underhålla fönster och balkonger och återställa skorstenar och huggna stendetaljer på taket.
– Det var i princip omöjligt att projektera allt från början. Fastigheten var i ganska slitet skick och med eftersatt underhåll, säger Folke Carlsson.
Palatset var faktiskt i så dåligt skick att delar av fasaden riskerade att ramla ned.
– Men så bra beställare som MKB (Malmös största fastighetsbolag) har vi aldrig haft. De vill det som är bäst för huset och det har tillkommit mycket på vägen.
Till exempel tillkom 20 skorstenar som alla murats om, och flertalet spiror längst upp på taket som nu nyproduceras.
En känsla för skönhet
Sjöbergska palatset var ett flott hus när det byggdes i slutet av 1800-talet, och rikt utsmyckat.
– De hade verkligen en känsla för skönhet förr, säger platschef Bertil Svensson som fått svara på en annan fråga från nyfikna förbipasserande.
Tanken har varit att återställa fasaden till hur den såg ut på slutet av 1800-talet. Till sin hjälp har man bland annat haft fotografier, och gamla delar som bevarats i källaren.
– Vi har kunnat använda gamla delar som förlaga, och kunnat restaurera former som gått förlorade, berättar stenkonservator Kristofer Mattiasson från Stucco Maestro.
– Det har varit ett oerhört intressant projekt att jobba med, dels på grund av omfattningen och dels på grund av att vi fått använda många olika sorters lösningar.
Konservering har varit den stora delen, men en del ornament är nytolkade och nyproducerade, där stenen levereras från Kristianstadsföretaget Marmor & Granit AB. Vissa delar av utsmyckningen är fortfarande under tillverkning, men kommer att vara klara under våren.
Eftersom palatset är klassat som byggnadsminne har Folkes Bygg och övriga inblandade tillsammans med ägaren och antikvariska konsulter diskuterat sig fram hur olika detaljer ska lösas. Arbetet har kunnat följas på murarna Tor Eks och Olov Erikssons blogg där man löpande lagt upp bilder och texter.
Nu börjar alltså arbetet lida mot sitt slut.
– Det har verkligen flutit på bra, konstaterar en nöjd och stolt Folke Carlsson.
Men företaget lämnar inte Malmö. I stället påbörjar man arbetet med att restaurera de äldsta delarna av Malmö centralstation.