Annons

Hanna-Lena och Birger flyttar in i nya området på Väster: ”Slipper trappor”

Bara en marklägenhet finns kvar av de 12 nya bostadsrätterna på Väster.
Resten har hittat sina ägare som börjar flytta in i slutet på juli.
– Vi ligger bra till med tiden, säger Jonas Zetterman, ägare av Bolius fastigheter, om slutspurten.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Knislinge • Publicerad 2 juli 2023 • Uppdaterad 4 juli 2023
I månadsskiftet juli/augusti går flyttlasset från Torsgatan till Kromringen för Birger och Hanna-Lena Persson.
I månadsskiftet juli/augusti går flyttlasset från Torsgatan till Kromringen för Birger och Hanna-Lena Persson.Foto: Lasse Ottosson

Om knappt en månad är det nybyggda bostadsrätterna på Väster, närmare bestämt på adressen Kromringen, inflyttningsklara. Men än så länge rullar byggfordon på tomterna och hantverkare är i full färd med att färdigställa husen till den 24 juli.

Några av de nya ägarna som ska flytta in i månadsskiftet juli/augusti är Hanna-Lena Persson, 81, och hennes man Birger Persson, 83.

Annons

– Vi har tänkt på att flytta de senaste fem åren, men inte riktigt hittat rätt, säger Birger Persson.

– Vi har ingen anledning att lämna Knislinge och vi trivs så bra här. Man har nära till allt, skog och odlingsmark. Vi har bott här i 50 år, säger Hanna-Lena.

”Vi har ingen anledning att lämna Knislinge och vi trivs så bra här. Man har nära till allt, skog och odlingsmark. Vi har bott här i 50 år.”
Hanna-Lena Persson
Stenen i trädgården var något som Hanna-Lena Persson föll för och valde att behålla.
Stenen i trädgården var något som Hanna-Lena Persson föll för och valde att behålla.Foto: Lasse Ottosson

I februari när Kb/NSk var och besökte arbetsplatsen hade fyra av sex hus redan rests och sedan dess har ytterligare två hus kommit upp och arbete med insida och fasad fortskridit. I april var paret Persson välkomna på visning och fick sig en första titt på sitt framtida boende.

– Det är nytt och fräscht och vi slipper trappor. Vi blir ju inte yngre så det är skönt att det blir ett mer praktiskt boende, säger Birger Persson.

Tolv marklägenheter på 81 kvadratmeter vardera.
Tolv marklägenheter på 81 kvadratmeter vardera.Foto: Lasse Ottosson

– Vi lockades först av att alternativet att ha öppet upp i nock, men sen tänkte vi på elpriserna som vi har kämpat och snålat med att klara av i vårt förra hus. Så vi valde att ha innertak, säger Hanna-Lena Persson.

Elva av tolv marklägenheter är sålda och fastighetsföretaget Bolius ägare, Jonas Zetterman, Martin Johansson och Fredrik Segreland, tror att det beror på att det finns ett stort intresse av just bostadsrätter på mindre orter.

– Det är ju lite säkrare ekonomiskt att bilda sin egen förening. Vi ser att de är många som vill flytta från sin stora villa och välja ett lågenergihus i stället. De flesta av köparna är från Knislinge, säger Jonas Zetterman och fortsätter.

– Vi är rätt unika med att kunna erbjuda bostadsrättsförening ute i de mindre orterna.

”Det är ju lite säkrare ekonomiskt att bilda sin egen förening. Vi ser att de är många som vill flytta från sin stora villa och välja ett lågenergihus i stället. De flesta av köparna är från Knislinge.”
Jonas Zetterman, Bolius fastigheter
"Nytt och fräscht”, tycker paret Persson om det nya boendet.
"Nytt och fräscht”, tycker paret Persson om det nya boendet.Foto: Lasse Ottosson

Förändringar som har skett sedan i februari är kostnaderna. Tidigare låg månadsavgiften på 4 395, men med ökade räntor höjdes också avgiften till ungefär 6 400. Men där har ägarna på Bolius valt att kompensera med en tusenlapp i månaden i tre år framöver. Vilket ger en månadsavgift på omkring 5 345 kronor istället.

– Vi hoppas ju alla att inte räntan höjs mer, snarare går ner och då kan avgiften kanske sjunka, säger Martin Johansson.

Annons

Att satsa på nybyggnationer på de mindre orterna tycker han är både roligt och nyttigt.

– Det behövs, det har stått stilla länge på marknaden. Och vi är absolut intresserade av att bygga mer på andra ställen i Östra Göinge, men än så länge finns inga projekt.

Agnes MaltesonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons