Hnefatavl ställs ut i Glimåkra

Nio av Sveriges och Danmarks främsta damastvävare ställer ut på Vävstolsmuseet i Glimåkra i sommar. En och annan "borännesduk" har dessutom letats fram ur gömmorna.
Östra Göinge • Publicerad 27 maj 2005
Birgitta Andersson, Lillemor Johansson och de andra i Föreningen Svenska Vävstolsmuseet visar det bästa inom svensk damastvävning i sommar. BILD: TOMMY SVENSSON
Birgitta Andersson, Lillemor Johansson och de andra i Föreningen Svenska Vävstolsmuseet visar det bästa inom svensk damastvävning i sommar. BILD: TOMMY SVENSSONFoto: 

Det är alltid lika förvirrande att som lekman besöka Vävstolsmuseet. Ord och facktermer som mohair, opphämta, skälblad och krabbasnår "med inslag som förflyttar sig" står som spön i backen när styrelsen för Föreningen Svenska Vävstolsmuseet berättar om sina utställningar.

Klart är i alla fall att föreningen har lyckats locka den svenska eliten inom damastvävning till Glimåkra inför sommarens utställningar.

– Damast är den mest avancerade vävtekniken, fastslår Lillemor Johansson.

På plats finns verk av Åsa Martinsson, som bland annat är känd för sina kyrkotextilier, och Solveig Magnussons Hnefatavl, ett vikingaschack av koppartråd och lin. Anneli Forsberg och danskan Winnie Poulsen står för några av de mindre traditionella vävarna på utställningen. För att nämna några.

På ovanvåningen återfinns alster från styrelsens egna kistor och linneskåp.

– Alltifrån filtar till finaste damastvävar, berättar Barbro Nyberg och visar upp ett par bordändesdukar.

– Eller borännesdukar, som det heter här i trakten. Stava det som du vill. Lägg märke till alla klara färger här uppe. Den vanliga allmogekonsten var oerhört färgsprakande, man ville bokstavligt talat sätta färg på den vardagsgrå tillvaron vid festliga tillfällen.

Vernissagen äger rum på söndag klockan 14. Utställningarna visas fram till den 4 oktober.

Magnus Grunnon

044-47 000

magnus.grunnon@kristianstadsbladet.se

GLIMÅKRA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.