Hoppet lever trots regntung start

Ett oroväckande regnmoln hängde om en våt filt över Helge å festivalens område. Glest med folk och största affischnamnet, Teddybears, hade ställt in,klockan är fyra men festivalledningen är inte orolig.
Östra Göinge • Publicerad 28 augusti 2010
Foto: 
Sandra Svensson och Sofie Daun från Rinkaby dansar till Smens Baglomma.
Sandra Svensson och Sofie Daun från Rinkaby dansar till Smens Baglomma.Foto: 
Fullt ös på Helgeåfestivalen.
Fullt ös på Helgeåfestivalen.Foto: 

–Så här det varje år. De kommer vid sju, när de fått i sig sin grogg säger Göran Nilsson Risberg om den glesbefolkade fotbollsplanen framför scenen på festivalområdet. Trots vädret och inställda band är han inte orolig för dålig uppslutning.

– Vi har sålt något mer biljetter i år än i fjor så de kommer.

Göran Nilsson Risberg från Nöjesmagasinet Scala har bokat band och anordnat festiveln i fem år nu tillsammans med F-yra och menar att vädret inte är några problem inför kvällen.

Sibel manade på

På scenen gör Sibel ett tappert försök att få igång de fåtaliga som trotsar det strilande regnet. Något otippat svarar en man i T-shirt med Satortryck på uppmaningen och börjar släppa loss. De flesta besökarna har dock tagit skydd under öltältets presenning, i väntan på kvällens band.

– Sibel är inget jag lyssnar på men det är ok, säger Pontus Knast och tillägger:

– Jag är här för Hoffmaistro & Chraa, och jag hoppas det kommer fler folk då säger han.

Väktaransvarig Ian Radcliffe har samma band som favorit.

– Det är typ punk-reaggea-ska elvamannaband. Och de springer som galningar på scen. Det kommer bli grymt.

Sibel avslutar sin spelning med dagens sista låt, Robyns "Dancing on my own". Molnen spricker för stunden upp och solen tittar fram. Folk verkar ha druckit upp hemma för sakta men säkert fylls området på. Göran Nilsson Risberg verkar få rätt.

Smens Baglomma

Vid sjutiden har publiken dykt upp och planskötaren kommer nog få fullt upp på Knislinge IP framöver. För när Smens Baglomma, tracktens egna rock n' röj orkester, river av de första låtarna är det många studsande klackar i det våta gräset.

Festivalen har börjat.

Ola Claesson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.