Husägare reagerar på VA-taxa: ”Hoppas att ni vill titta på denna skevhet”

Östra Göinge Artikeln publicerades

Är det försvarligt att betala 80 kronor för förbrukning av vatten, men 985 i fast VA-avgift? Ja, det är det – menar Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Betalar ägare av fritidshus för mycket i fast avgift i Östra Göinge?
Foto: LEIF R JANSSON / TT
Betalar ägare av fritidshus för mycket i fast avgift i Östra Göinge?

Det är en fastighetsägare till ett fritidshus som hört av sig till kommunen och där Åberg svarar.

”Jag hoppas att ni vill titta på denna skevhet”, skriver fastighetsägaren, som menar att fritidshusägare har det så nio-tio månader om året.

Åberg svarar bland annat att ”Östra Göinge har en struktur som gör att vi tvingas till en hög taxa eftersom vi är få abonnenter per meter ledning. Det medför en hög kostnad redan från början” samt att ”det spelar ingen roll hur mycket vatten du förbrukar för rören måste ändå finnas och underhållas”.

Fastighetsägaren menar också att skillnaden är alltför liten när det gäller renhållningstaxan, beroende på om man bor i fritidshus kontra en- eller tvåbostadshus. Avgiften för det förstnämnda är på 1 047 mot 1 616 kronor för en- eller tvåbostadshus. Väljs utökad fritidshämtning till vid fyra storhelger blir skillnaden mindre, då blir totalbeloppet 1 418 kronor.

Åberg menar att avgiften är snarlik den i Hässleholms kommun och påminner om att fritidshusägare, inkluderat i avgiften, även har rätt till hämtning av grovavfall två gånger per år, något som kostar pengar i Kristianstads kommun.

VA-taxan och VA-systemets nuvarande status samt framtid diskuterades senast på kommunfullmäktige i slutet av januari.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.