Inbrottstjuv döms till fängelse

Han lämnade efter sig ett kaos med saker kringslängda på golvet efter att letat igenom bostäderna. Mannen döms nu av hovrätten till fängelse i ett år och nio månader för stölder, i flera fall grova.
Östra Göinge • Publicerad 9 januari 2014
Mannen tog sig in i de flesta bostäderna genom att krossa någon sidoruta bredvid en dörr. En gång använde han ett kofotsliknande föremål och lyckades ta sig in i ett garage.
Mannen tog sig in i de flesta bostäderna genom att krossa någon sidoruta bredvid en dörr. En gång använde han ett kofotsliknande föremål och lyckades ta sig in i ett garage.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

Under drygt två veckor i somras gjorde mannen inbrott i flera bostäder i Osby. Han dömdes av Hässleholms tingsrätt i höstas för tre fall av stöld och fyra fall av grov stöld, samt att betala skadestånd på över 20 000 kronor till de drabbade.

Påföljden blev skyddstillsyn med behandlingsplan, med hänsyn till mannens missbruksproblem och psykiska besvär.

Tillvägagångssättet vid inbrottsstölderna var ungefär detsamma. Mannen tog sig in genom att krossa någon sidoruta bredvid en dörr. Väl inne följde genomletandet samma mönster. Alla bostäder blev grundligt genomsökta och enligt tingsrättsdomen letades varje skåp och alla lådor igenom.

Affektionsvärde

Vid inbrotten stals saker för betydande belopp 20 000 till 50 000 kronor. Många blev av med tillhörigheter med affektionsvärde så som smycken. Kvar blev en massa saker kringslängda på golvet, ”ett veritabelt kaos”.

På flera platser kunde mannen bindas till brottet via dna-spår. På ett ställe glömde han till exempel kvar en halsduk och kniv. Föremål som stals hittades senare av polisen hemma hos honom.

Någon månad senare dömdes han återigen, för ännu en grov stöld i en villa som ägt rum innan de andra inbrotten, samt försök till cykelstöld i Kristianstad. Då blev påföljden tre månaders fängelse.

I förhör har mannen sagt att han begår brott på grund av sitt missbruk och behövde pengar till mat och droger. Tidigare har han varken kunnat erkänna eller förneka då han inte minns något. Men han ville att flera åtal skulle ogillas av hovrätten, och att straffet lindrades.

Höjt skadestånd

I väntan på prövning i hovrätten har mannen suttit häktad. Och mannen kommer fortsätta att vara inlåst ett tag fram- över. Hovrätten dömer nämligen mannen till ett år och nio månaders fängelse då man beslutat om en gemensam påföljd för samtliga brott.

Ändrat blir att en drabbad får höjt skadestånd jämfört med tingsrätts- domen, från 1 000 kronor till 8 000 kronor och mannen ska betala dennes rättegångskostnader.

Eftersom domarna slagits ihop till en ska mannen endast betala en avgift till brottsofferfonden.

Övervakning och drogavvänjande behandling ingår också och den villkorliga medgivna friheten ska anses förverkad.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Emma Ståhl
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.