Annons

Ingen miljöåtgärd att elda upp granen hemma

Lions Club Östra Göinge hade fullt upp i helgen med att samla in julgranar. Den som valt att elda upp granen hemma gör ingen miljögärning, menar Avfall Sverige, kommunernas branschorganisation inom avfallshantering.
Östra Göinge • Publicerad 14 januari 2020
Elda inte upp granen hemma, är rådet från Avfall Sverige.
Elda inte upp granen hemma, är rådet från Avfall Sverige.Foto: Stina Stjernkvist/TT

En julgran som bränns i öppna spisen släpper nämligen ut 90 gånger mer stoft i atmosfären än om den bränts i en anläggning för avfallsförbränning, enligt organisationen, som menar att forskning visar att små partiklar frigörs som kan öka risken för hjärtinfarkt, bidra till lungsjukdomar och öka risken för astma.

Drygt 3 miljoner av Sveriges 4,5 miljoner hushåll köper sig en färsk gran till jul, enligt statistik från Skogssverige. En enda gran ger el nog att köra fyra maskiner tvätt, om den tas om hand.

Annons

Eldar man hemma bör man också tänka på att granen ska vara tillräckligt torr, för att undvika risk för soteld.

Soteld är den vanligaste brandorsaken i villor, ungefär 30 procent av villabränderna i landet handlar om soteld. Den uppstår när sot och tjära, som samlats i skorstenen, fattar eld och kan undvikas bland annat genom att elda med torr ved samt se till att lufttillförseln inte är för liten.

Men, det mest miljövänliga hade väl ändå varit att lämna granen i skogen, kanske ni tänker? Det är faktiskt olagligt och kan leda till böter. Tanken är att om flera skulle göra så skulle det bildas inofficiella soptippar, vilket skulle locka folk att slänga vad som helst där.

Allt fler göingar har dock plastgran vid jul. Har den gått sönder sorteras den som metallskrot, om stommen är av metall. Annars ska den i fraktionen ”Sammansatt” vid Ögrabs återvinningscentraler.

Fakta

Tjugondag Knut

Den 20:e dagen efter jul är julen slut, en tradition som svenskarna har åtminstone sedan 1600-talet. I äldre tradition och på andra håll i Europa tar julen slut den 7 januari. Knutdagen har sitt namn efter den danske hertigen Knut Lavard, som mördades den 7 januari 1131. Den konung Knut som nämns i Bondepraktikan är en annan Knut (den danske kungen Knut).

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons