Ingen rättegång efter attacken

Kristianstad Artikeln publicerades
Ministerattacken skedde på ett asylboende i Broby.
Foto:Bosse Nilsson
Ministerattacken skedde på ett asylboende i Broby.

Det blir ingen rättegång mot mannen som attackerade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson på ett asylboende i Broby. Åtalet mot mannen, som lämnat landet, har lagts ned.

Rättegången var planerad att hållas i nästa vecka. Men i tisdags lade kammaråklagare Ronnie Jacobsson på Riksenheten för säkerhetsmål ned åtalet mot den misstänkte mannen.

Som skäl för beslutet anges att brotten - ofredande och skadegörelse - inte skulle föranleda någon annan påföljd än böter. Mannen har lämnat landet och förväntas inte återvända hit och enligt åklagaren saknas förutsättningar för lagföring utomlands eller utlämning till Sverige.

– Vad jag vet så befinner sig mannen i Danmark och ska utvisas därifrån, säger Ronnie Jacobsson.

  För att sätta igång en utlämningsprocess så måste man kunna förvänta sig ett längre straff än böter, menar Ronnie Jacobsson.

  Hur ser du på att en person, som gett sig på en minister, inte ställs till svars för sina handlingar?

  – Alla angrepp mot Säpos skyddspersoner är naturligtvis allvarliga. Att det inte går att lagföra alla misstänkta är sånt som man får räkna med kan inträffa. Det är tråkigt men sånt som händer.

  Det var den 23 mars som mannen attackerade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), som besökte ett asylboende i Broby, med en brandsläckare.

  Mannen sprutade skum på både ministern och boendets verksamhetschef. Ingen kom till skada. Mannen anhölls och släpptes och har enligt Ronnie Jacobsson varit tillgänglig för förhör under förundersökningen.

  Var det aldrig aktuellt att begära honom häktad?

  – Nej, han var här och sökte asyl och inget pekade på att han skulle lämna landet, säger Ronnie Jacobsson.

  När den misstänkte mannen i juni åtalades för ofredande och skadegörelse hade han adress i Sverige. Tingsrätten skickade ut kallelse till huvudförhandling den 2 september, men fick inte tag på mannen. Efter kontakter med danska myndigheter visade det sig att mannen befann sig i Danmark och ska utvisas till sitt hemland.