Inget hästjobb att ha häst på Fjärens

På Fjärens Ridcenter utanför Hjärsås har man sedan i våras uthyrning av hästar. Ett framgångsrikt koncept och redan nu står folk i kö för en egen hyrhäst.
Östra Göinge • Publicerad 23 juli 2008
Caroline och Ida Ludvigsson med hästen Ooaka ute på ängen vid fjärens ridcenter.BILD RONNIE SMITH
Caroline och Ida Ludvigsson med hästen Ooaka ute på ängen vid fjärens ridcenter.BILD RONNIE SMITHFoto: 
Carina Ludvigsson tar sin häst Nikita för en tur i den vackra naturen utanför Hjärsås.BILD RONNIE SMITH
Carina Ludvigsson tar sin häst Nikita för en tur i den vackra naturen utanför Hjärsås.BILD RONNIE SMITHFoto: 
Hästen Ooka görs fin av Caroline Ludvigsson. I bakgrunden mamma Carina och syster Ida. BILD RONNIE SMITH
Hästen Ooka görs fin av Caroline Ludvigsson. I bakgrunden mamma Carina och syster Ida. BILD RONNIE SMITHFoto: 

Att ha en egen häst som man kan rida när som helst är få förunnat. Detta, vill Reeni Sonesson på Fjärens Ridcenter ändra på. Sedan i våras har hon hyrt ut hästar till människor som inte har möjlighet att ha en häst hemma.

Och alternativet är bekvämt.

När hyrägaren inte är på plats, sköter Reeni om hästen och rider den om det behövs.

- Man får en egen häst som man hyr för minst en månad. Sedan får man komma ut hit när det passar en själv, berättar Reeni Sonesson.

Och intresset är stort. Folk står redan på kö för att ta över en häst eller få ha hand om en ny.

I nuläget är alla fjorton hästarna uthyrda, men fler är på gång.

- Vi har både avelston och föl och rider in hästar för tillfället, säger Reeni. Reeni fick själv upp intresset för hästar i trettioårsåldern och har på senare år börjat tävla i hästhoppning.

- Min dotter Emelie blev hästtokig redan som tre år fastän vi inte hade hästar hemma. Sedan när hon blev äldre blev jag mer involverad och intresserad.

Och Emelie är sedan ett tag tillbaka ridlärare för hyrgästerna på Fjärens.

- Det är stor skillnad att rida i ridhus och ute i naturen, så lektionerna är nyttiga. Hästrasen på ridcentret heter Basjkirer och härstammar från Ryssland. Enligt Reeni är det tuffa hästar som klarar av att springa länge. Dessutom är de lugna och skenar inte.

Stallets Tjuren Ferdinand som helst står och luktar på blommorna är hästen Ooaka. Sedan i mars har femtonåriga Caroline Ludvigsson hand om Ooak. Hon är här med sin syster Ida och mamma Carina, som har hästen Nikita. Caroline har tidigare gått på ridskola, men har aldrig själv haft möjligheten att ta hand om en häst.

- Det är jättekul och dessutom bekvämt. Och det blir inte alls mer jobb med det, säger Caroline samtidigt som hon borstar av hästen.

Kostnaden per månad ligger just nu på 1 000 kronor, vilket inte är dyrt enligt mamma Carina.

- Nej, det känns som ett billigt alternativ till att själva äga häst. Vi försöker komma ut hit så ofta som möjligt, säger Carina som kört bil med familjen från Kristianstad. De flesta som hyr har hästerfarenhet, men det är ingen nödvändighet. Ulla-Cari Granlund från Finja var nybörjare som första hyrgäst på Fjären. Nu är hon hästbiten och på senare tid har hon börjat med barbacka- och westernridning. Hon har till och med skaffat kläder med namntryck till sin häst Nikolaj.

- Det här passar perfekt för mig. Hästen trivs, jag trivs och det finns ju inget bättre än att komma ut i naturen på en häst, menar Ulla-Cari Granlund.

Jens Oscarsson 044-18 56 94 jens.oscarsson@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.