Japanskt tema på Vita skolan

Japaner och Snapp-hanar. Kulturhuset Vita skolan bjuder på ett spännande och variationsrikt vårprogram.
Östra Göinge • Publicerad 24 januari 2011
Maria Ehrenberg (längst till höger), kultur- och bibliotekschef i Östra Göinge, är glad att kunna bjuda på ett brett vårprogram, med bland annat japanskt tema. Här tillsammans med Ingrid Mauritzon-Olsson och Unna Stenram.
Maria Ehrenberg (längst till höger), kultur- och bibliotekschef i Östra Göinge, är glad att kunna bjuda på ett brett vårprogram, med bland annat japanskt tema. Här tillsammans med Ingrid Mauritzon-Olsson och Unna Stenram.Foto: 

Samarbetet mellan kulturhuset och olika organisationer och personer har slagit väl ut. Därför har man valt att fortsätta konceptet också under den kommande våren.

En av samarbetspartnerna är Musikskolan som huserar i samma hus och vid en rad tillfällen under våren medverkar i olika kulturarrangemang.

– Det här är en chans för eleverna att spela inför publik, till en trevlig inramning, säger musikskolans rektor Sverker Eriksson.

Han och kulturchefen Maria Ehrenberg är mycket nöjda med det program de tagit fram inför våren. Förutom musikkaféerna kommer musikskolan att medverka vid flera aftnar.

Ett annorlunda inslag står Östra Göinge och Osby kammarorkester för i början av maj. Då ska musikskolans nya pukor invigas med pompa och ståt. Sven Sjunesson finns på plats som presentatör, och solisten Susan Enochsson spelar harpa. Förutom Haydn och Mozart så uruppförs verk skrivna av musikern Tord Martinsson, bördig från Göinge.

Jazzen har också kommit för att stanna. Ingrid och Bengt Almfjord kommer att spela jazz medan kulturhuset presenterar sina nya jazzskivor för utlåning.

Det blir också ett program för de minsta, med musikskolans föreställningar av Klas Klättermus och vid vårens instrumentprovning kommer såväl skol- som förskolebarn att få se rövare från Kamomilla stad.

– Vi vill få in ungdomarna i Kulturhuset, säger Maria Ehrenberg.

Hon vill gärna att unga hör av sig och berättar vad de vill ha för verksamhet. Något som redan slagit väl ut.

Det handlar om rock-kvällar. Då musiktävlingen "Rockkarusellen" hölls, förra fredagen, så var det många som kom och gick i kulturhuset.

Mer rock blir det i vår.

Teatergruppen Acta Dej kommer igen med nya föreställningar för skolbarn. Dessutom blir det kärt besök av Gunilla och Thomas Poppe, de berättar om Nils Poppe.

I februari är det dags för japansk vecka. Sju japaner kommer till kulturhuset för att workshoppa och skapa spännande ljusarrangemang.

Flera skolklasser deltar och onsdagen 16 februari blir det vernissage. Sportlovsveckan fortsätter i japansk stil. Maria Ehrenberg föreläser om hovkulturens skrivande damer i 1100-talets Japan, barn över tolv år kan testa på att virka amigurami och de lite yngre och vuxna kan prova på japansk pappersvikning.

Snapphanarna blir tema för ett antal föreläsningar. Stefan Persson är en av dem som berättar om hur de egentligen var.

Lokalhistoriska filmer kommer att visas, nästa som står på tur handlar om Broby gästgiveri. På kulturhuset kommer man också att titta utanför vår egen planet. Månvandringar och astronomiföreläsningar väntar.

Marie-Louise Lindell 044-470 00
Marie-Louise Lindell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.