Johnny blev lurad av falsk insamlare

Sibbhultsbon Johnny Ottosson känner sig lurad efter att ha skänkt pengar utanför Netto i Osby till en kvinna som sa sig vara dövstum. Hörselskadades Riksförbund vill varna för den här typen av bedragare.
Östra Göinge • Publicerad 8 april 2014
Johnny Ottosson känner sig lurad.
Johnny Ottosson känner sig lurad.Foto: 

I fredags var Johnny Ottosson och handlade på Netto i Osby. När han klev ur bilen på parkeringen möttes han av en kvinna på väg mot honom med ett block i handen.

– Jag såg något om att det stod att hon var dövstum och att det var någon insamling för Hörselfrämjandets förbund. Man skulle fylla i namn och postnummer och jag såg två namn innan som hade skänkt 100 kronor, säger han.

– Jag brukar vara skeptisk men i och med att det stod att hon var dövstum verkade det verkligt, så jag skrev upp mig och satte upp 40 kronor och hon tackade med tecken. Sen när jag kom ut igen ur affären och såg att hon var borta förstod jag att det var bedrägeri.

Sannolikt ett bedrägeri

Hemma kontaktade Johnny Ottosson Hörselskadades Riksförbund och han fick klart för sig att hans farhågor var besannade, att det med största sannolikhet verkligen rörde sig om bedrägeri.

– Det är ett bedrägeri. För det första är det ingen som säger dövstum, det är ett ålderdomligt uttryck som upplevs som nedsättande. Ingen är både döv och stum, det är ett gammaldags uttryck från 1800-talet, säger Ingvild Falkenhaug, informationschef på Hörselskadades riksförbund.

– En annan sak är att de organisationer som är verksamma inom frågor som rör hörselskadade och döva inte samlar in pengar på det här sättet.

Enligt informationschefen är det allmänt förekommande bekymmer i hela landet med misstänkta bedragare som utger sig vara från någon organisation för hörselskadade.

– Vi har hört om hundratals fall, med både enskilda och ligor från norr till söder, från förra våren och sommaren och sedan lugnade det ner sig under hösten och satte igång i januari igen.

– Ibland har de haft loggor de inte har rätt att ha. För det mesta är det namninsamling och tittar man noga på den fattar man ofta att det är bluff. Ibland är det inte korrekt svenska. Tyvärr är det en och annan som går på det.

Ge pengar hemifrån

Hennes råd är att helt enkelt inte skänka pengar till insamlingar på gator och torg, utan att ge pengar hemifrån till föreningar som är granskade av Svensk insamlingskontroll med konton som börjar med talet 90.

H ur drabbar de här bedragarna er och er verksamhet?

– Det tar tid i anspråk och det är kränkande för hörselskadade att några ger sig ut för att vara hörselskadade utan att vara det, även om det är klart att vi inte kan veta det i varje enskilt fall. Sedan är det kränkande att man utnyttjar folks goda vilja av att göra en insats.

Just så känner sig Johnny Ottosson efter fredagens händelse.

– Man tror så gott om folk. Jag brukar vara försiktig, men rätt som det är ramlar man dit. Det är jäkligt obehagligt.

Lina Campbell
Marcus Haraldsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.