Annons

Kast med liten dator gjorde stor succé på Stenforsaskolan

SIBBHULT. På Stenforsaskolans schema i fredags stod det, mer än lite kryptiskt, Sf-DOS. Eleverna hade ingen aning om vad som väntade, bara att högklackade skor var olämpligt och att morgonens samlingsplats var idrottsplatsen Färevallen.
Östra Göinge • Publicerad 11 september 2001
Trekantiga hus. Arkitektförslaget Campus föreslår intressanta och spektakulära hus på Norra Station i Hässleholm. Det är många trekantiga byggnader i olika höjder.
Trekantiga hus. Arkitektförslaget Campus föreslår intressanta och spektakulära hus på Norra Station i Hässleholm. Det är många trekantiga byggnader i olika höjder.Foto: 
Nu har datorn hängt sig för sista gången! Tangentbordsstötning fungerar bättre än att räkna långsamt till tio.
Nu har datorn hängt sig för sista gången! Tangentbordsstötning fungerar bättre än att räkna långsamt till tio.Foto: 

Många sura miner mötte de entusiastiska och gymnastikklädda lärarna under fredagsmorgonen. – Hade jag vetat om att vi skulle ut och gå så hade jag stannat hemma, muttrade en elev. Men snart var alla Stenforsaskolans gymnasie- och komvuxelever engagerade i tipsrundan som inledde Sf-DOS, Stenforsaskolans Dator-OS. Efter att frågorna om skolans datorvecka var avklarade samlades eleverna på Färevallens gräsplan. – Lärarna som har hållt i datorveckan frågade oss som arbetar med datorer på skolan om vi kunde hitta på något roligt att göra på avslutningsdagen. Då kom vi med det här förslaget, berättar Kai Marklin, utvecklingsledare på Stenforsaskolan. Förslaget innebar i korthet att världshistoriens första dator-OS skulle genomföras på Färevallen. Fyra grenar stod på programmet: släggkastning med liten mus, diskuskastning med diskett, cirka femtio meter datorplock och tangentbordsstötning. Den sistnämnda grenen gick ut på att springa femtio meter så fort som möjligt och samtidigt plocka med sig olika delar från en dator. Presentationen av grenarna lockade fram en hel del skratt från kombattanterna, speciellt bland de lite äldre komvuxeleverna, medan en nypa obligatoriska ”Va?” och ”Fånigt!” hördes från gymnasieeleverna. Men snart väcktes kämpaglöden. – Vi ska vara med på det här, säger en kille som står i ett litet gäng med, dittills, skeptiska betraktare. – Ja, det här blir kanske det roligaste som händer i år, svarar en tjej. Det dröjde inte länge innan tangenter stod som spön i backen, mössen lossade från sina sladdar och blödande deltagare lämnade arenan efter väl förrättat tävlande. – Vi trodde inte på detta otroliga engagemang. Det finns plåster åt er när ni kommer i mål, säger Kai Marklin. Kravet att deltagarna var tvungna att ställa upp i samtliga grenar för att ha möjlighet att vinna en delseger tyckets därmed onödigt, engagemanget fanns, som konstaterats, där i alla fall. – Datorverksamheten är så förknippad med att vara inomhus och vi tyckte att det skulle vara kul att plocka ut den på en idrottsplats. Och det är ju lite roligare att träffas ute. När datordelarna från Stenforsaskolans skrotverkstad knappt ens kvalade in som skrot satte korvgrillning punkt för datorveckan. magnus.grunnon@kristianstadsbladet.se

Av Magnus Grunnon 044-47004
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons