Annons

Klart: Mer pengar till kommunerna när oppositionen kör över styret

Under torsdagen blev det klart att kommunerna kommer att få ta del av ytterligare 2,5 miljarder utöver de fem som regeringen tagit beslut om. Det innebär några miljoner extra till Östra Göinge, men vad pengarna ska användas vill kommunalrådet avvakta med att berätta.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Östra Göinge • Publicerad 14 februari 2020
Patric Åberg (M).
Patric Åberg (M).Foto: Precious People

Efter regeringens beslut att betala ut fem miljarder till kommunerna har Moderaterna, Kristdemokraterna, Vänstern och Sverigedemokraterna gemensamt bestämt att det ska tillskjutas ytterligare 2,5 miljarder kronor till landets kommuner.

Under torsdagen röstades förslaget igenom i finansutskottet och i nästa vecka ska ärendet avgöras i riksdagen. Enligt uppgift kommer regeringen, Centern och Liberalerna att lägga ner sin röster.

Annons

Av de första fem miljarderna kommer Östra Göinge att få en extra slant på 5,4 miljoner kronor. Hur mycket den extra potten kommer att innebära är ännu inte klart, men det handlar om några miljoner ytterligare.

I Östra Göinge är det dock ingen större glädje över extratillskotten, i alla fall inte ännu.

– Vi räknar aldrig med något förrän vi har pengarna i vår hand, säger kommunalrådet Patric Åberg (M).

Det innebär att inget av de båda tillskotten lagts in i någon budget.

– Vi måste vara återhållsamma och vi vet ju inte om de här satsningarna är långsiktiga och kommer att vara återkommande i samband med kostnadsutjämningen eller om det är ett engångsbelopp.

– Vi har sagt att vi ska ta ställning i mars om de första extramiljonerna och kommer det mer får vi ta ställning till det i samband med mål- och resultatplanen i juni.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons