Klimatpris vållade debatt

Framtidsfrågor intresserade fullmäktigeledamöterna under torsdagskvällens möte.
Östra Göinge • Publicerad 29 februari 2008

För ovanlighetens skull fick fullmäktige ta till sig mycket matnyttig information om vad som är på gång i kommunen. Kommunstyrelsens ordförande Tommy Johansson presenterade intrycken från en studieresa där man studerat en ny politikerorganisation liksom förvaltning.

Studierna är ett led i den omorganisation som redan har inletts men som ännu inte är färdig. Resultatet kan bli att man förändrar nämndsorganisationen ytterligare en gång och tar det radikala greppet att avskaffa nämnderna. Kvar skulle enbart ett aktivt visionerande och arbetande fullmäktige bli, samt kommunstyrelsen. Förvaltningen skulle också omfördelas så att medborgarna lättare och enklare skulle kunna få service.

Mycket handlade om framtid. Även kommunchefen Erik Lidberg redogjorde för vad man förväntar sig av en projektledare för Vision 2015. Fullmäktige tog också ett beslut om att öronmärka 698000 kronor i 2009 års budget för projektledaren. Klart är redan att 560 000 kronor för 2008.

En ändring av kommunens miljöpris till "Nu E De Nock-priset" väckte olika åsikter. Miljöpartiets Ing-var Nilsson tyckte inte att man skulle göra någon förändring.

- Det ger inte något seriöst intryck utan man får mer känslan av att det är en revy som ska sättas upp.

Miljö- och byggnämndens ordförande Anders Bengtsson föreslog ett tillägg, att priset skulle delas ut för insatser för att minska miljö- och klimatpåverkan. Ett förslag som fullmäktige antog.

Ingvar Nilsson, mp, reserverade sig mot beslutet.

Det gjorde även Ingrid Johansson, c.

Marie-Louise Lindell

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.