Knivar från Lönsboda säljs över hela världen

Jaktknivar av valrossbetar, buffelhorn och damasksmide. Det är exempel på produkter som knivmakaren Kennerth Nilsson framställer i sin verkstad på Nytebodavägen.
Östra Göinge • Publicerad 20 januari 2003
En fiskkniv med blad av rostfritt stål och träskaft är nästa projekt.
En fiskkniv med blad av rostfritt stål och träskaft är nästa projekt.Foto: 
Favoritmaterialet till skaften är masurbjörk och med en mall bestämmer han formen.
Favoritmaterialet till skaften är masurbjörk och med en mall bestämmer han formen.Foto: 
Kennerth Nilsson har en produktionstakt på två knivar i månaden. Bild: Per Rosenqvist
Kennerth Nilsson har en produktionstakt på två knivar i månaden. Bild: Per RosenqvistFoto: 

–  Min far, William Nilsson, var smed. Det är från honom jag fått det här intresset, säger Kennerth Nilsson.

Hans knivmakareverkstad är inrymd i källaren till bostaden på Nytebodavägen i Lönsboda. Där ligger staplar med träklossar och djurhorn till skaften samt högar med metallråvara och smidda och härdade eggar till bladen. Till ljudet av slipstenens vinande och bland raderna av verktyg och maskiner skapar han knivar som sedan används av jägare och fiskare över hela världen. –  Jag känner ett gäng tyskar som har en sommarstuga i Småland. De brukar stanna till här varje år för att köpa knivar, förklarar Kennerth Nilsson.

Han berättar också att han under sin årliga medverkan på jaktmässan i Ludvika brukar sälja knivar till danskar, amerikaner och fransmän. Han säljer också stora kvantiteter på hemmaplan.

–  Mina knivar är populära som födelsedagspresenter. Jaktlagen lägger ihop till en kniv och ger bort i 50-årspresent. Han började med sin hantverkshobby 1975. Det hela startade med att han behövde en ny jaktkniv och han bestämde sig för att tillverka den själv. Sedan dess har det fortsatt.

Materialen han använder till skaften är björk, gran, alm, svartek och bok samt olika typer av djurhorn och betar. Till bladen använder han delar av cirkelsågklingor i stål som han härdar och slipar. Han använder också köpta blad i damasksmide eller rostfritt stål.

På grund av materialkostnaden och tillverkningsmetoderna kostar knivarna mellan 800 och 2000 kronor. Kennerth Nilsson får in fler beställningar än han hinner tillverka och han berättar att väntetiden för att köpa en av hans produkter är fyra till fem månader.

Han har själv fått möjlighet att prova knivarna vid olika typer av jakt på flera kontinenter. Han har till exempel jagat älg, svartbjörn och vildren i Kanada och Alaska. I Polen har han jagat kronhjort och i Ryssland, Estland och Litauen vildsvin.

Jerker Hagman

044-185500

jerker.hagman@kristianstadsbladet.se

lönsboda
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.