Kollektiv i prästgården

Prästgården i Broby är åter bebodd. Fyra ungdomar har flyttat in och fler är på gång. Förhoppningen är att gården i framtiden ska fungera som internationell ungdomscommunity.
Östra Göinge • Publicerad 5 mars 2008
Anders O Johansson är glad att prästgården åter är bebodd. Bild: Willy Alm
Anders O Johansson är glad att prästgården åter är bebodd. Bild: Willy AlmFoto: 

I två år har prästgården i Broby stått tom. Kyrkorådet kunde tänka sig flera lösningar för huset. Två av idéerna handlade om att förvandla prästgården till äldreboende eller att inrätta ett dagis i huset.

- Men vi fastnade för det här med ungdomar, säger kyrkoherde Anders O Johansson.

Fyra ungdomar har redan flyttat in och det finns plats för fler.

- Det primära är att de ska få bo tillsammans i en gemenskap och utvecklas som ledare.

Ungdomarna betalar en liten hyra men församlingen subventionerar en del av kostnaderna. Ungdomarna får under tiden teoretisk och praktisk kunskap i ledarskap.

- Kyrkan bygger på engagemang. Det är en fördel om vi kan hjälpa till att utrusta människor för detta. Det behövs alltid nya människor som tar ansvar inom kyrkan.

Kyrkoherden berättar att verksamheten vilar på fyra ben.

- Det första är att det ska vara en internationell community. Det andra är Life-shapes som är ett ledarträningskoncept. Det tredje är praktik i kontraktet, alltså hela Östra Göinge och Osby kommuner. Det kan till exempel vara studier i Alfagruppen, en studiegrupp för vuxna, eller att hjälpa till i Allt möjligt-verkstan.

- Det fjärde är att vi så småningom hoppas att gudstjänsterna ska inriktas mer mot ungdomar. Då är de här lite äldre ungdomarna en stor resurs.

Församlingen har ansökt om pengar från EU:s EVS, europeisk volontärservice, för att kunna ta emot ungdomar från andra länder. EVS står då för resa och uppehälle för volontärerna i 10-12 månader.

- Vi borde få ett besked när som helst, säger Anders O Johansson.

Maria Sällberg

044-185694

maria.sallberg@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.