Annons

Kommunen anklagad för datavirus

Östra Göinge kommun har anklagats för att sprida datavirus. En man i Västergötland har fått fem infekterade mail som han spårade till kommunen. Nu visar det sig att mailen kommer från en företagare i Hässleholm och att flera hundra, kanske flera tusen, datoranvändare runt om i Sverige kan ha drabbats.
Östra Göinge • Publicerad 17 augusti 2001

Viruset som västgöten fick skickat till sin dator via mail heter Sircam och klassas som ett högriskvirus av försäljare av antivirusprogram.

Det största problemet med Sircam är att det förökar sig mycket snabbt och att det hela tiden byter skepnad. Viruset slår till mot vilket mailprogram som helst och skickar slumpmässigt vidare filer från den drabbade datorn i ett rasande tempo. I västgötens fall handlade det om filer med komplementeringar till ett för honom helt okänt anbud. Eftersom samtliga av de infekterade mailen innehöll smittade bilagor vid namn ostragoinge.doc kontaktade han Östra Göinge kommun.

Annons

Efter att ha undersökt ärendet under dagen kan kommunens it-samordnare Roger Nord konstatera att kommunen är oskyldig trots att fler har fått liknande mail som västgöten.

– Den person som han uppgav som avsändare arbetar inte på kommunen, han är företagare i Hässleholm och viruset har spridits från hans maskin. Sircam är ett av de värsta virusen, det uppträder mer intelligent än till exempel loveletterviruset, men så länge man inte öppnar bilagor så händer det inget.

Roger Nord menar att det gäller att vara misstänksam mot bifogade filer. De infekterade filerna är worddokument med filnamn som slutar på .pif, .bat, .com eller .exe enligt Roger Nord.

– Viruset använder den drabbade datoranvändarens adressbok och skickar sedan i väg exekverbara filer till de adresser som finns i den.

Det är precis vad som har drabbat företagaren i Hässleholm.

– Viruset började sända ut mail till dem som finns i mitt register i förrgårs natt, berättar han för Kristianstadsbladet.

Bland andra fanns det mailadresser till de flesta av Rotarys medlemmar i området. Enligt företagaren har samtliga fått smittbärande filer bifogade i mail. – Som tur är så öppnade inte alla filerna. De som känner mig vet att jag inte skriver ”Hi” i ämnesrutan och ber folk att kommentera bifogade filer på engelska.

Under loppet av en natt fick företagaren mellan två och tre hundra svar från mailadministratorer, exakt hur många mail, och därmed infekterade filer, viruset har skickat från hans dator kan han emellertid inte svara på.

– Det sprider sig tydligen otroligt snabbt, som någon form av lavin, men nu har vi fått hjälp. En reparatör har varit här och rensat våra datorer. För min del är problemet avhjälpt och jag får ta till mig det här, det blir en bra läxa om att det kan innebära jätteproblem och stora utgifter att öppna okända filer.

magnus.grunnon

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons