Kommunen får bakläxa om bistånd

Mannen nekades försörjningsstöd av Östra Göinge kommun eftersom han inte ansökt om underhållsstöd för barnen. Fel, anser förvaltningsrätten som ger kommunen bakläxa.
Östra Göinge • Publicerad 16 mars 2013

Östra Göingebon ansökte om försörjningsstöd för februari. Kommunen avslog dock med motiveringen att han inte har gjort vad han kan för sin egen försörjning. Kommunen menar att han skulle ha ansökt om underhållsstöd för barnen, eftersom han är separerad från mamman.

Försäkringskassan intygar att ingen ansökan kommit in, men mannen säger i överklagandet att han gjort allt i sin makt för att ansöka om underhållningsstöd, och att efter att han postat ansökan inte kan ta ansvar för vad som händer med handlingarna. Han framhäver att han bara har råd att köpa mat till barnen, inte sig själv, riskerar att bli vräkt om han inte kan betala hyran och att det är orimligt att han ska leva på strax över 5 000 kronor i månaden.

Avslag utan beräkning

Förvaltningsrätten konstaterar att kommunen inte gjort någon normberäkning utan har avslagit ansökan enbart på grund av att mannen inte ansökt om underhållsstöd.

Rätten menar att det kan vara så att mannen även om han fått underhållsstöd beviljat skulle ha haft ett visst normunderskott och därmed vara berättigad till bistånd. Det framgår inte i kommunens utredning.

Till skillnad mot vad som gäller när någon inte sökt arbete är det nu möjligt att beräkna om den enskilde hade gjort allt för att tillgodose sina behov, eftersom man kan räkna underhållsstödet som en fiktiv inkomst.

Förvaltningsrätten upphäver därför det överklagade beslutet och nu ska kommunen handlägga ärendet på nytt och se om behovet av försörjningsstöd fortfarande finns kvar för februari.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Emma Ståhl
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.