Kommunen får själv sköta upphandlingen

Skånetrafiken vill inte längre sköta upphandlingen av skolskjutsar. Skånetrafiken anser att skolskjutsarna är en kommunal angelägenhet och kommer nu att avveckla verksamheten.
Östra Göinge • Publicerad 12 februari 2008

"Skälet till vårt ställningstagande är att vi vill koncentrera våra upphandlings- och trafikplaneringsresurser på vår egen kärnverksamhet", står det i ett brev till kommunen.

I Östra Göinge är det cirka 800-900 elever som åker skolskjuts varje dag. Det kommer nu att ligga på kommunens ansvar att sköta upphandlingen av skoltrafiken för dessa.

- Men ett nytt avtal med Östra Göinge taxi och Hjärsås taxi påbörjades i samband med höstterminens start. Det löper över tre år med eventuell möjlighet till förlängning, så vi har några år på oss, säger Linda Andersson som är ekonom på barn- och utbildningsförvaltningen.

Skånetrafiken ser dock positivt på den skolskjuts som sammanfaller med den tidtabellagda trafik. "Den gynnar såväl kommunen som våra kunder". Ungefär hälften av de berörda Östra Göinge-eleverna åker med denna trafik idag.

Linda Andersson tror inte att det kommer att bli någon stor skillnad när kommunen ska sköta upphandlingen. För någon egen skolbuss kommer kommunen troligtvis inte att köpa in.

- Nej, vi klarar inte av att få ner kostnaden så mycket att det skulle löna sig.

Maria Sällberg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.