Annons

Kommunen ska inte utnyttja förköpsrätt

ÖSTRA GÖINGE. Kommunen ska inte utnyttja sin eventuella förköpsrätt till Brobysjukhuset, det slog kommunfullmäktige fast under ett med Östra Göinge mått mätt utdraget sammanträde i går.
Östra Göinge • Publicerad 28 september 2001

– Äntligen har Brobysjukhuset kommit upp som ett ärende i fullmäktige. Nu har vi det på vårt bord, nu har vi chansen, sade Ingrid Johansson (c) och inledde en diskussion som skulle vara i över en halvtimme. Ingrid Johansson har tidigare reserverat sig mot kommunstyrelsens förslag om att kommunen inte ska utnyttja sin eventuella förköpsrätt till Brobysjukhuset. I går valde kommunfullmäktige att, efter votering där tre ledamöter, Ingrid Johansson, Inge Eriksson (c) och Ann Jönsson (mp) yrkade motsatsen, gå på kommunstyrelsens linje. Ingrid Johanssons argument för att utnyttja förköpsrätten var flera. Hon menar att CEISS, som hittilldags har varit inhyst i sjukhusets huvudbyggnad, skulle kunna utgöra kärnan för ett utbildningscenter i paritet med Ideon i Lund. – Vi har ingen lämpligare plats att förlägga det utbildningscenter som vi har tagit beslut om och utbildningsverksamhet kostar var vi än har den, man brukar säga att vi har för många lokaler av vissa slag i Östra Göinge men den här typen av lokaler finns bara i Brobysjukhuset. Har vi råd att inte köpa det, har vi råd att förlora chansen till att få fler kommuninvånare genom företagande, forskning och turism, frågade Ingrid Johansson kommunfullmäktige. Tommy Johansson (s) motiverade kommunstyrelsens yrkande. – Det är inte inköps- eller driftkostnaderna som är problemet utan de stora investeringskostnader som det innebär att bygga om lokalerna så att de blir ändamålsenliga. I dag lämpar de sig inte för utbildningsändamål. Samtidigt går två av våra tyngsta nämnder med underskott och vi står med ett överskott av lokaler. Tommy Johansson påpekade att det primära för kommunfullmäktige var att ta ställning till kommunens förutsättningar att använda en eventuell förköpsrätt. – Det måste finnas en seriositet i kommunens agerande. Vi sänder signaler till framtida köpare, kan man lita på kommunen? Och det ligger oss i fatet att vi tidigare har fått ett erbjudande om att köpa som vi inte tog. Dessutom kan det bli en uttagen process om köparen inte accepterar förköpsrätten, då måste regeringen avgöra och kommunen kan tvingas att ersätta köparen ekonomiskt. Men Ingrid Johansson höll fast vid sin ståndpunkt. Hon menar att kommunen, trots att den inte har någon automatisk förköpsrätt, borde pröva den. – Annars är det detsamma som att säga "Vi vill inte ha Brobysjukhuset". magnus.grunnon @kristianstadsbladet.se

Av Magnus Grunnon 044-47004
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons