Konstgalleri i Hanaskog

HANASKOG. Byn har fått ett nytt kulturinslag. På Kviingevägen 14 har Gunilla Bengtsson öppnat galleri. Under nästan tre månader pågår där utställning.
Östra Göinge • Publicerad 1 juni 2002
Hanaskog har fått sitt eget galleri. Gunilla bengtsson hoppas på många besökare under sommarutställningen. Bild:
Hanaskog har fått sitt eget galleri. Gunilla bengtsson hoppas på många besökare under sommarutställningen. Bild:Foto: 

Skoaffär, klädesbutik, damsalong, sybehörsaffär och butik i golvläggninsgbranschen. Nu har det reverterade gårdshuset vid Kviingevägen 14 fått ett nytt användningsområde. I måndags slog Gunilla Bengtsson upp dörren till sitt konstgalleri. Med hjälp av lite färg på väggarna har lokalen fått en ljus och fräsch framtoning som passar bra som bakgrund till tavlorna i olja och akvarell. I lokalen samsas tre konstnärinnors verk. Kerstin Brodin Alldens oljemålningar med ”matiga” och sinnliga motiv. Gunilla Bengtssons oljor och akvareller med landskapsmotiv, gärna hämtade från skärgården i Bergkvara där hon är född, blommor och också en del personer. – Jag målar vad jag känner för just då, berättar Gunilla Bengtsson som fick penslarna satta i handen av sin man för 15 år sedan. – Det här är avkoppling, säger Kerstin Brodin-Allden som började måla i egenintresse när barnen blivit lite större. Till vardags river hon affär i Arkelstorp, därav de ”matiga” motiven, förklarar hon med glimten i ögat. För några år sedan lärde hon och Gunilla att känna varandra, när de båda ställde ut under påskveckan i samma galleri på Österlen. – Att måla har alltid varit roligt och avkopplande som hobby. Man kommer i en annan väld för ett par timmar, säger Gunilla Bengtsson som är den som kommer att se till att galleriet hålls öppet mellan 16-18 vardagar. Hon ska kombinera det med sitt nattjobb på sjukhuset. Jessica Bengtsson, yngst i skaran och dotter till Gunilla, har ärvt sin mammas intresse att måla. – Jag tyckte det var roligt med bild i skolan. Men det är inte mer än ett år sedan jag började på allvar och det är helt klart mamma som påverkat mig, erkänner hon. I sina oljemålningar har hon experimenterat med såväl färg som form. Under juni och juli kommer sommarutställningen att pågå. Och 2 till 11 augusti deltar Gunilla Bengtsson i Göinge runten om. Och det är egentligen det som är upphovet till galleriet i Hanaskog. – Jag hade ingen lokal att vara i när min man kom att tänka på att den här kanske skulle kunna passa, berättar hon. marie-louise.lindell @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.