Kostnader för köken skenar

Planen var att bygga om fyra kommunala kök. Men kostnadskalken har skenat iväg betydligt över budget. Nu läggs projektet tillfälligt på is.
Östra Göinge • Publicerad 26 april 2014
Köken måste rustas upp.
Köken måste rustas upp.Foto: Foto: Bosse Nilsson

Det har stått klart i flera år att Östra Göinge kommun måste göra något åt sina tillagningskök, många är slitna. Arbetsmiljöverket har påpekat problem, och krävt åtgärder.

En stor köksöversyn gjordes och i slutet av 2011 beslutade politikerna att bygga tre stora tillagningskök. Men när kostnaderna drog iväg backade man.

I stället gjordes en ny översyn där beslutet blev att ha åtta egna tillagningskök. 53 miljoner kronor avsattes i investeringsramen. Men när man nu räknat fram vad tre kök skulle kosta att rusta upp skenar kostnaderna iväg.

– Vi ligger på långt, långt över det budgeterade, säger produktionschef Bengt Gustafson.

Hur mycket är långt långt?

– Över det dubbla.

I beräkningen ingår köken på Skogsbrynet, Kviingeskolan och Lille Mats förskola. Även Västerskolan står högt upp i turordningen för renovering, men det har man inte räknat på ännu.

Nu läggs planerna på is i väntan på en analys av varför kostnaderna är så pass mycket större än budgeterat. Vad som gått snett vet inte produktionschefen.

Ser inte bra ut

– Det är någonting, det ser inte bra ut. Jag har svårt att bedöma för jag kan för lite om köksutrustning. Det enda jag kan se är att totalsumman har stuckit iväg. Och då tyckte jag ändå att vi tog höjd när vi lade budget. Det här kom helt oväntat.

– Nu ska vi se var det drog iväg och varför det gamla inte stämmer. Om vi hade fortsatt rakt av hade vi kommit upp i över 100 miljoner kronor och det inga planer i världen på att genomföra det.

Ombyggnaden på Lille Mats förskola är redan igång och fortsätter enligt planen, trots att man vet att notan blir dyrare än beräknat.

I väntan på större ombyggnationer har de mest akuta sakerna i arbetsmiljön åtgärdats.

Nytt diskrum

– Vi gjorde en stor insats 2012. Bland annat fick Stenforsa nytt diskrum och Trollbäcken nytt kylrum. På många ställen bytte vi inredningen till rostfritt och bytte ut söndrigt kakel där det fanns risk att bakterier skulle fastna, berättar kommunens fastighetsingenjör Nils-Arne Håkansson.

Hans bedömning är att kalkylerna sticker iväg, men inte till det dubbla utan strax under 80 miljoner kronor. Den ursprungliga kalkylen gjordes efter både konsultering och egna bedömningar:

– De kalkyler vi hade stämde inte med verkligheten. Ambitionen är jättebra att ha många tillagningskök så att det luktar nylagat på förskolor, skolor och äldreboenden, men det kostar också att ha den ambitionen. Både politikerna och vi tjänstemän hade inte riktigt koll på siffrorna.

Peter Maunula
Kristianstadsbladet
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.