Krav på giftfällor även i reservat

Att placera ut giftfällor för granbarkborre även i naturreservat är inte aktuellt i dag. Men både LRF och Södra Skogsägarna tänker driva frågan.
Östra Göinge • Publicerad 9 maj 2007

LRF och Södra Skogsägarna anser att det måste anläggas besprutade fångstvirkesfällor även i naturreservat för att få bukt med granbarkborren. Man kommer att vända sig till länsstyrelsen med frågan, men bekämpningsmedel i reservat är inget länsstyrelsen har planer på i dagsläget. – Kommer frågan upp kan det bli en omfattande diskussion, säger Kent Ljungberg på länsstyrelsen som arbetar med förvaltning av skyddade områden i Skåne och skötselfrågor i reservat. Nytebodaskogen i Osby kommun är det enda naturreservat i Skåne där man inte åtgärdar granbarkborreangrepp och vindfällor. I övriga reservat där man påträffat angrepp av granbarkborre har man plockat träd. – Nyteboda är ett område för fri utveckling. Tanken med det är just att se vad som händer med ett sådant område i framtiden. Överlever granen eller tar löv över? Därför är det befogat att inte göra något. Vi har satt ut feromonfällor, men därifrån är det långt till att sträcka sig till giftfällor, säger Kent Ljungberg. Feromonfällorna i Nyteboda drar till sig granbarkborrar för att hindra spridning utanför reservatet, men det ger också länsstyrelsen en överblick över situationen i området. – Ser man Nyteboda som en spridningshärd, så är det så att granbarkborren dras till fällorna. Vi har inte sett någon spridning utåt hittills. Granbarkborren finns i hela Skåne, Blekinge och Småland och det handlar inte om några enstaka härdar. Nyteboda är ett statligt naturreservat och Naturvårdsverket har i det här fallet gett beskedet att man ska avvakta. – Skulle det synas angrepp hos grannar till Nyteboda kan ersättning vara aktuellt för dem. I övriga naturreservat är det inte mycket granskog, där kan man gå in och plocka angripna granar om syftet exempelvis är att utveckla lövskogen. De privatägda reservaten har inga restriktioner, de ansvarar ägarna själva för. – Varje reservat har sina egna föreskrifter och man måste avgöra i varje fall hur man ska gå till väga. Men vi hoppas redan ha hittat de ställen som är angripna. I Örnanäs finns sedan nyligen Skånes enda kulturreservat och där äger staten skogskapitalet. – Här talar man om bondeskogsbruk och vindfällen plockas bort, säger Kent Ljungberg. Stig Hermansson, distriktschef på Skogsstyrelsen i Broby, menar att fällor med bekämpningsmedel i reservat inte är aktuellt. – Däremot skulle man kunna anlägga det utanför området för att hindra spridning. För Nytebodas del är framtiden oviss. – Man kan konstatera att det ser hotfullt ut i vissa områden och det är osäkert om skogen där ska överleva. Men vi vet inte ännu. Karolina Alfredsson 044-470 00 karolina.alfredsson @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.