Kristianstad boktryckeri kräver Wanås på 215 000

Kristianstad Boktryckeri AB kräver 214 741 kronor av Stiftelsen Wanås Utställningar, i en stämningsansökan till Kristianstads Tingsrätt. Anledningen är utebliven betalning för böcker som boktryckeriet levererade hösten 2007.
Östra Göinge • Publicerad 30 juli 2008

Konflikten mellan parterna började hösten 2007. Då levererade Kristianstads Boktryckeri totalt 2 940 exemplar av boken "Louise Bourgeois, Maman". Förfallodag var den 22 november för en betalning på totalt 214 741 kronor.

Wanås Utställningar bestred fakturan, men ville betala 137 404 kronor. Eftersom dessa pengar inte heller har betalats in väljer nu Kristianstads Boktryckeri att lämna in en stämningsansökan mot stiftelsen.

Wanås bestred fakturan i första skedet av olika orsaker. Enligt stämningsansökan har de haft synpunkter på att framsidan av boken inte var centrerad och att leveransen var försenad.

Enligt boktryckeriet har böckerna lämnats i tid.

Angående omslagsbilden har det inte funnits någon anvisning från Wanås om optisk centrering, enligt tryckeriet.

Stiftelsen Wanås Utställningar bestrider även en kostnad för merarbete på 31 870 kronor. Boktryckeriet å sin sida menar att merkostnaderna förorsakades av att Wanås önskat genomföra ändringar när produktionen redat börjat. Dessa förändringar fick genomföras eftersom Wanås i samband med tryckning ansåg att vissa av bilderna var för dåliga och att skuggpartierna skulle framhävas mera.

Marika Wachtmeister som är chef på Stiftelsen Wanås Utställningar har bett att få återkomma med en kommentar inom kort.

Kristianstadsbladet har inte lyckats nå vd Sten-Sture Svensson på Kristianstads Boktryckeri AB för en kommentar.

Jens Oscarsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.