Kvinna krävs på 109 000 i skatt

Skattemyndigheten i Kristianstad har beslutat att en kvinna från Östra Göinge ska betala in drygt 109 000 kronor i skatt för det arbete som myndigheten anser att hon utför i ett familjeföretag. Kvinnan vägrar emellertid betala och hänvisar till sin sjukskrivning.
Östra Göinge • Publicerad 24 augusti 2004

I mitten av juli fanns kvinnan med i en artikel i Kristianstadsbladet tillsammans med sin man och dotter. Reportaget handlar om den verksamhet som kvinnans man och ( i viss mån) dotter bedriver. När representanter från skattemyndigheten fick se kvinnan på en av reportagets bilder drog man, enligt kvinnan själv, slutsatsen att även kvinnan deltar i familjeföretaget på ett betydande sätt.

– De säger att jag är delaktig i verksamheten eftersom jag bland annat brukar följa med på en del av de aktiviteter som anordnas i företagets regi. Sanningen är att jag lider av sviterna efter en trafikolycka och har både whiplash och fibromyalgi. De aktiviteter som jag är med på handlar om att jag ska finnas med i den sociala gemenskapen vilket är mycket viktigt för min rehabilitering. Det rådet har jag fått av min handläggare på försäkringskassan, säger kvinnan som är sjukpensionär sedan en tid tillbaka. Skattekontoret hänvisar i sitt beslut också till det faktum att kvinnan står med som kontaktperson på företagets hemsida samt är den som ber uppringaren att lämna ett meddelande på telefonsvararen när ingen är hemma och kan svara i telefonen.

– Den insatsen jag gör på telefonsvararen är femton sekunder lång. Hur kan det anses vara en betydande arbetsinsats? I övrigt svarar jag bara i telefonen när min man inte är hemma, säger kvinnan som har kontaktat advokat för att få hjälp med att häva skattekontorets beslut.

En annan punkt som skatteverket belyser är att kvinnans make inte kan anses ha tid att sköta företaget på egen hand eftersom han även jobbar skift, är fackligt aktiv på den arbetsplatsen samt är verksam inom räddningstjänsten. Kvinnan förklarar det hela med att fackmötena hålls på arbetstid och att sysslan inom räddningstjänsten inte har någon inverkan på det egna företaget.

Enligt skattekontorets beräkningar för taxeringsåren 2003 och 2004 har kvinnan ett skatteunderskott på sammanlagt 109 922 kronor. Den summan tänker kvinnan dock inte betala in. I stället ska ärendet överklagas till länsrätten. – På onsdag ska vi träffa en skattekonsult som ska försöka hjälpa oss att reda ut det här. Både han och min handläggare på försäkringskassan tycker att det här är helt galet. Hur ska jag med mina svåra smärtor kunna utföra alla de tunga lyft som finns i vår verksamhet?, frågar hon sig.

Vid några tillfällen har skattekontorets representanter besökt kvinnan i hemmet för att se hur hon har det och på så sätt kunna göra en bedömning av situationen.

– Vid dessa besök har de bara träffat mig när jag sett frisk och kry ut. Problemet med whiplash är ju att det inte syns utanpå. De har heller aldrig träffat mig när jag har varit så dålig att jag knappt kommer upp ur sängen, säger kvinnan.

Ingrid Dahlkvist på Skattemyndigheten i Kristianstad vill inte kommentera ärendet ytterligare utan hänvisar helt och hållet till de uppgifter som finns i det nämnda beslutet.

Markus Danielson

044-47 000

markus.danielson@kristianstadsbladet.se

ÖSTRA GÖINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.