Annons

Kyrkan väntade inte på bygglov

Kyrkan tog lägenheten i Östanå i anspråk innan kommunen hade meddelat bygglov. Trerummaren kan komma att betecknas som ett svartbygge.
Östra Göinge • Publicerad 10 september 2003

Den 30 augusti kunde Kristianstadsbladet rapportera att Östra Broby kyrkliga samfällighet hade sökt bygglov för en lägenhet på Osbyvägen 3B i Östanå. Samfälligheten stod i begrepp att flytta sina verksamheter, barngruppen, syföreningen och gudstjänsterna, från det före detta församlingshemmet till den 70 kvadratmeter stora trerummaren.

Två veckor tidigare, den 15 augusti, hade kyrkan inkommit med bygglovshandlingar till kommunens miljö- och byggavdelning. Handlingarna var inte kompletta men det åtgärdades snabbt och den 27 augusti skickades grannyttranden ut till samtliga hyresgäster i den berörda fastigheten. På grannyttrandena står att läsa att "eventuellt yttrande ska vara inkommet senast fredagen den 12 september 2003", det vill säga i morgon. Miljö- och byggnämnden i Östra Göinge har med andra ord inte meddelat något bygglov för lägenheten, det kan den göra först när tiden för grannyttrandena har gått ut. Men kyrkan tog lägenheten i anspråk redan i söndags, då komminister Dan Sarkar och kyrkoherde Anders O Johansson ledde en gudstjänst i densamma. Därmed kan kyrkan ha gjort sig skyldig till ett svartbygge enligt plan- och bygglagen.

Annons

Lagen säger nämligen att bygglov krävs för att man ska få ta i anspråk eller inreda byggnader helt eller till viss del för väsentligen annat ändamål än det för vilket byggnaden senast har använts eller för vilket bygglov har lämnats.

Enligt gällande detaljplan är området för fastigheten avsett för bostadsändamål. Den sökta åtgärden strider således mot bestämmelserna i detaljplanen trots att kyrkan inte planerar några större förändringar av den fysiska miljön inne i lägenheten.

Om kyrkan hade väntat med att ta lägenheten i anspråk hade läget varit ett annat. Miljö- och byggnämnden kan medge mindre avvikelser från detaljplanen om åtgärden bedöms överensstämma med syftet i detaljplanen, men faktum kvarstår: kyrkan tog lägenheten i anspråk innan berörda sakägare hade hörts och innan miljö- och byggnämnden ens hade behandlat ärendet. – När man gör så här riskerar man alltid att få avslag och då står man där. Men det är upp till nämnden att bedöma om en förseelse är av den grad att man har gjort sig skyldig till svartbyggeri, säger Gert Heide, byggnadsinspektör i Östra Göinge.

Om kyrkan bedöms ha gjort sig skyldig till ett svartbygge riskerar den att få söka ett nytt bygglov. Den kan också bli skyldig att betala en straffavgift.

Men kyrkan har ytterligare ett problem. Samtliga fyra hyresgäster på Osbyvägen 3B är negativt inställda till de nya verksamheterna. Kjell Nilsson har skickat in en formell erinran mot planerna. Kaj Jörgensen överväger att söka en annan bostad om miljö- och byggnämnden meddelar kyrkan bygglov.

– Vi har blivit påprackade något som vi inte vill ha i vårat hus. Sådana här verksamheter ska hållas inom kyrkans väggar, inte bland privatbostäder. Vi har blivit överkörda, säger Kaj Jörgensen.

Anders O Johansson, som har handlagt ärendet för kyrkans del, valde att inte lämna några kommentarer under gårdagen. Olle Svedström, vd för Bostads AB Klockaren som äger lägenheterna i det aktuella huset, framhåller att det inte är ovanligt att man hyr ut lägenheter till olika typer av verksamheter. Däremot är det mycket ovanligt att hyresvärdar frågar hyresgäster om en ny hyresgäst ska få flytta in, förklarar han.

– Ärligt talat så ser jag inte problemet och om det uppstå problem så får man ta hand om dem då.

Magnus Grunnon

044-47 000

Annons

magnus.grunnon

@kristianstadsbladet.se

ÖSTANÅ
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons