Lagens väktare inledde nytt år med tings- predikan

Som en start på det nya verksamhetsåret arrangerar lagens väktare en tingspredikan och blickar tillbaka på det gamla, minst sagt hektiska året.
Östra Göinge • Publicerad 7 januari 2003
Lagman Ralf G Larsson hade med sig sin fru Eva och den snart ettårige sonen Jakob till tingspredikan i Broby kyrka.Bild: PETER ÅKLUNDH
Lagman Ralf G Larsson hade med sig sin fru Eva och den snart ettårige sonen Jakob till tingspredikan i Broby kyrka.Bild: PETER ÅKLUNDHFoto: 

Varje år hålls som tradition en tingspredikan för personal vid Kristianstads tingsrätt, länsrätten, nämndemän med flera. – Det är en gammal tradition. Varför den kom till vet jag inte, men den skulle säkert saknas om vi slutade med den, säger lagman Ralf G Larsson. – På 80-talet var det obligatorisk närvaro för alla domare, numera är den frivillig. Vartannat år hålls tingspredikan i Kristianstad, vartannat år i antingen Bromölla eller Östra Göinge kommun. Efter predikan, då Uno karlsson påpekade att lagen måste ha sin gång - men det gäller att ha kvar den mänskliga värmen, och psalmsång i Broby kyrka var det samkväm i församlingshemmet. Då passade Ralf G Larsson på att ta upp det gångna verksamhetsåret. Tingsrätten har handlagt 550 brottmål, dessutom har notarierna avgjort 100. Totalt alltså 650 brottmål. Det är 10 procent mer än året innan. Förenklade tvistemål har också ökat, med åtta procent, skilsmässorna har blivit tio procent fler, mål beträffande skuldsanering har ökat med hela 25 procent. – Men vi har så få ärenden med skuldsanering, därför gör några fall extra att det blir en stor procentuell ökning, konstaterar Ralf G Larsson. Däremot har antalet konkurser minskat med 15 procent. Att brottmålen blivit flera innebär inte att kriminaliteten ökat. – Nej, snarare att polisen har blivit effektivare och tagit fram utredningar till oss, säger Ralf G Larsson. Tingsrätten i sig har också blivit effektivare. Trots att personalen minskats under de senaste tio åren från 50 personer till 24. – Vi är nu nere i två månaders handläggningstid. Men den slimmade organisationen har fått negativa följder i form av stress. Något som Ralf G Larsson också tog upp inför de församlade, ett 50-tal. Inga-Lill Bengtsson 044-47 000 ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

BROBY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.