Lång tid att utreda barn- och ungdomsärenden

Socialförvaltningen tar lång tid på sig att fatta beslut i ärenden som rör barn och ungdomar. Betydligt snabbare är tjänstemännen när det gäller vuxen- eller missbruksrärenden.
Östra Göinge • Publicerad 31 juli 2008

I en alldeles färsk rapport har nätverket Julia jämfört sex kommuners individ- och familjeomsorg ur ett medborgarperspektiv.

Östra Göinge kommun hamnar på topp när det gäller tiden det tar att komma fram till ett beslut i vuxen- eller missbrukarärenden. I genomsnitt har det tagit 12,7 dagar från att kontakt tagits till beslut, om att lägga ner utredningen eller sätta in åtgärder, har tagits i de ärenden som jämförelsenätverket granskat.

Längst tid tar det i Alvesta där genomsnittstiden låg på 124,7 dagar.

I Osby var motsvarande siffra 32 dagar. - Det är roligt att ligga i topp någonstans, säger Anders Bengtsson (s) som är ordförande för den nya individ- och familjeomsorgsnämnden.

Att utreda barn- och ungdomsärenden tar dock längre tid. Men genomsnittstiden ligger trots det inom socialtjänstlagens gräns på fyra månader, 120 dagar.

I de sju ärenden som jämförelsenätverket kollat på har det i genomsnitt tagit 63,6 dagar från det att kontakt tagits med socialförvaltningen till att ett beslut i ärendet fattats.

Det är näst sämst jämfört med de andra fem kommunerna. Bara Hörby kommun tar längre tid på sig med 79,5 dagar i genomsnitt.

Alvesta har den kortaste utredningstiden med 38,1 dagar i genomsnitt.

- Socialförvaltningen har haft en del komplicerade ärenden. Då kommer man snabbt upp i de här dagarna, säger Bengtsson.

Men helt nöjd är han inte.

- När man har med barn att göra vill man att det ska gå så snabbt som möjligt. Samtidigt utgår jag från att tjänstemännen gör så gott de kan. I jämförelserapporten påpekas det att antalet ärenden som gäller barn- och ungdomar ökat de senaste åren.

"Arbetsbelastningen inom arbetsgruppen har varit mycket hög vilket kan förklara den långa utredningstiden", skriver man i nätverkets rapport.

Anders Bengtsson säger att det kan vara läge att undersöka om resurserna ska omfördelas för att korta ner utredningstiderna.

- Vi ska titta djupare på det här. Nästa vecka sätter vi igång med budgetarbetet och då ska vi se vad vi ska prioritera.

Maria Sällberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.