Lärarna kritiserar kommunens skolpolitik

Östra Göinge • Publicerad 17 augusti 2004

– Nu får det vara nog, utbrister lärarna på Prästavångsskolan i Broby i ett öppet brev till Östra Göinge kommun.

Det handlar om den karusell som drog i gång när barn- och utbildningsförvaltningen valde att förvandla rektorerna till enhetschefer och göra omplaceringar. Och där Prästavångsskolan idag egentligen står utan skolledare. Eva Jensén var rektor på Prästavångsskolan. När organisationen gjordes om erbjöds hon jobbet som enhetschef i Glimåkra och Sibbhult. Det ville hon inte ha. Därför sades hon upp på grund av arbetsbrist, och slutar efter höstterminen. Samtidigt sökte Ann-Marie Åkesson som fått jobbet som enhetschef i Broby tjänstledigt, och plötsligt stod två enheter utan skolledare.

Dagen innan lärarna skulle börja för höstterminen fick Eva Jensén en veckas förordnande på sitt gamla jobb på Prästavångsskolan. Barn- och utbildningsförvaltningen annonserade ut tjänsten internt och ansökningstiden löpte ut i fredags.

– Därför kunde inte Eva Jensén få något besked om hon skulle fortsätta. Vi måste ju först gå igenom ansökningarna, säger Bengt Gustafsson, biträdande förvaltningschef på barn- och ungdomsförvaltningen.

Nu har tjänsten annonserats ut igen och tiden löper till den 31 augusti. Bengt Gustafsson säger att Eva Jensén fick det beskedet i morse att hon ska fortsätta på Prästavångsskolan tills vidare.

I lärarnas öppna brev uttrycker man att hela förfaringssättet av förvaltningsledningen är oacceptabelt och omänskligt och att Eva Jensén utsätts för en absurd mobbning av sina chefer. – De har nu behandlat både mig och verksamheten med en total brist på respekt, därför att de inte har informerat mig tidigare, säger hon.

– Det är inte min uppgift att springa bakefter och fråga var jag ska jobba, tillägger hon.

Lärarna på Prästavångsskolan avslutar sitt öppna brev med att de som personal känner stor olust inför fortsättningen och den energi som så väl behövs till det egentliga arbetet missriktas.

Per Erik Tell

BROBY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.