Legenden Hakon Swärd lever i Glimåkra

Hade publiken varit yngre i Glimåkra Folkets Park under söndagen hade det annolikt skanderats:Hakon rules!
Östra Göinge • Publicerad 23 augusti 2004

I Göingeskogarna lever minnet av dragspelskungen och orkesterledaren Hakon Swärd i all önsklig välmåga. När Leif Linderoth Swing Trio intog Glimåkra Folkets Hus fylldes parkettgolvet snart av dansanta medelålders par som fylldes av atmosfären och minnena från svunna tider.

Leif Linderoth själv är den legendariske och karismatiske Hakon Swärds efterträdare på scenen. Hakon Swärd dog 72 år gammal för jämnt tjugo år sedan.

– Två dagar innan Hakon dog ringde han till mig och sade att jag skulle ta över. Sedan dess har jag turnerat och spelat i Hakons anda, säger han. Det var många av de 250 personer som sökt sig till den gamla folkparken som hade egna minnen av Hakon Swärd. Ingvar Ekvall som är ordförande i folketshusföreningen minns själv hur han som sjuttonåring kom till folkparken 1953 för att dansa till Hakons musik. Då trängdes 1200 personer runt dansbanan.

Leif Linderoth, Kent Linderoth och Lars Nordh turnerar i Hakons gamla trakter med sitt program. Efter Glimåkra står Hallaborg i Hallaryd på tur. Överallt möts de av samma uppfattning:

Hakon Swärd lever!

Per Erik Tell

044-18 55 00

per.erik.tell@kristianstadsbladet.se

GLIMÅKRA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.