GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lekplats spärras av efter larm om förorenad mark

Halva lekplatsen i korsningen Vegagatan–Snapphanegatan har spärrats av efter att man hittat föroreningar under sandlagret.
Broby • Publicerad 20 oktober 2021
Här är delen som spärrats av, där det även finns en hiss för att frakta sand och grus. Till vänster i bilden, kamouflerad av löven, finns en pinne med en gul markering på.
Här är delen som spärrats av, där det även finns en hiss för att frakta sand och grus. Till vänster i bilden, kamouflerad av löven, finns en pinne med en gul markering på.Foto: Carl-Johan Liljedahl

En ny detaljplan håller på att tas fram för kvarteret Sjömannen i Broby, där det kommunala bostadsbolaget Göingehem vill uppföra ett nytt flerfamiljshus. I samband med detta har konsultföretaget Tyréns genomfört miljögeotekniska undersökningar i området för Östra Göinge kommuns räkning.

Under tisdagen ringde Tyréns till kommunen, detta innan slutrapporten var klar. På en del av lekplatsen, närmast Snapphanegatan, har man hittat förhöjda halter av metallerna koppar, zink och bly samt polycykliska aromatiska kolväten (PAH). Djurstudier visar att flera PAH kan skada kromosomer och framkalla cancer, men fynden har gjorts i fyllningen under sandlagret (oklart hur långt ner) och det är inte känt om barn tidigare lyckats gräva så djupt för att nå föroreningarna.

På den aktuella platsen har det varit lekplats sedan minst 1950-talet.

Kan man med gott samvete låta barn leka på den del av lekplatsen som inte är avspärrad?

– Vi har även provpunkter på andra delar av lekplatsen och där har man inte hittat några föroreningar. Det är bara i den delen som är avspärrad, säger Henrik Arvidsson, mark- och exploateringschef i kommunen.

Har det funnits misstanke om föroreningar? Varför tar man annars prover vid en lekplats?

– Vi har inte misstänkt något.

– Miljögeoteknisk undersökning görs rutinmässigt i detaljplanarbete. I dag är det en lekplats men om några år är det kanske hus där, säger Arvidsson.

Vad han pratar om är kommunens uttalade plan med en stor, spännande lekplats i varje by (i stället för flera kvarterslekplatser) och Broby saknar i nuläget en sådan. Den finns dock i framtidsplanerna.

Ryker denna lekplats när den stora lekplatsen har byggts?

– Det är inte troligt att den blir kvar.

Vid 10-tiden på onsdagen hade kommunen satt upp stora byggstaket så att barn inte ska kunna komma in till den avspärrade delen av lekplatsen. Detta staket kommer att finnas kvar åtminstone tills kommunen fått in den fullständiga slutrapporten från Tyréns.

Därefter fattar kommunen beslut om eventuella åtgärder, i dialog med TT-nämnden. Kommunen har för närvarande ingen kännedom hur de förorenade massorna kommit till platsen.

Det stora byggstaketet sattes upp under onsdagen. Det gröna staketet finns där sedan tidigare och skyddar de lekande mot trafik från gatan.
Det stora byggstaketet sattes upp under onsdagen. Det gröna staketet finns där sedan tidigare och skyddar de lekande mot trafik från gatan.Foto: Carl-Johan Liljedahl
Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.