Annons

Lennart Bosrup prisas för hyggesfritt skogsbruk

Naturskyddsföreningens skogspris går till Lennart Bosrup i Bosarp, strax utanför Glimåkra, Brita Stina Sjaggo i Jokkmokk och Leif Öster i Avesta. De får priset för att ha gjort viktiga insatser för biologisk mångfald i skogen och inspirerat andra att göra detsamma.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Glimåkra • Publicerad 2 juni 2021
Lennart Bosrup driver Ängavången ekgolv
Lennart Bosrup driver Ängavången ekgolvFoto: Marie-Louise Lindell

– Det känns väldigt roligt att få uppmärksamma Leif, Lennart och Brita Stina för deras fantastiska insatser för skogen. När skogspolitiken misslyckas behöver vi visa att det finns enskilda initiativ som gör skillnad för den biologiska mångfalden, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.

Lennart Bosrup i Bosarp, i nordöstra Skåne, bedriver ett hyggesfritt skogsbruk med ek, lind och bok på sin fastighet. Han kombinerar rik biologisk mångfald med en lönsam produktion av virke till bland annat trägolv. Lennart anordnar skogsdagar där han visar upp sin fastighet och har även gjort skogen tillgänglig för rullstolsburna.

Annons

– Klart jag blev glad för priset, säger Lennart Bosrup och tillägger:

– Fast jag var lite otacksam, jag tog tillfället i akt och klagade på Naturskyddsföreningens skogspolitik under prisutdelningen.

Bosrup berättar att det handlar om Naturskyddsföreningens syn på reservat och skogsbruk, vilket han inte delar.

– Det kan inte en skogsägare gå med på, sägert Bosrup.

Han träffar ofta på skogsägare som inte vågar sköta skogen med ”för mycket” naturvård. De är helt enkelt rädda för att tvingas avsätta produktiv mark till reservat.

– På så sätt blir skogsskötseln kontraproduktiv totalt och Naturskyddsföreningen får skogsägarna emot sig.

– Enligt det synsättet kan man konstatera att Naturskyddsföreningen är helt överens med skogsindustrin, om att det bara finns skogsplantage med kalhygge och reservat. Och det kan tyckas konstigt att man inte ser några alternativ, för det är ju det jag har fått pris för, konstaterar Lennart Bosrup som säger att ”Bosrupsmodellen” när det gäller skogsskötsel har utvecklats med hjälp av duktiga skogsmänniskor.

Han vill gärna nämna Anders Ekstrand och Emma Sandell-Festin.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons