Annons

Lingon och sill gick åt på torget

Färska lingon och färsk sill fanns till buds på Mickels torg i går.
Östra Göinge • Publicerad 5 september 2001
Åtta lådor lingon är allt som är kvar av totalt 500 kilo när Siv Johansson, som kört runt med bärbil i 30 år, anländer till Knislinge. Blåbären tog slut redan i Vä.Bilder:
Åtta lådor lingon är allt som är kvar av totalt 500 kilo när Siv Johansson, som kört runt med bärbil i 30 år, anländer till Knislinge. Blåbären tog slut redan i Vä.Bilder:Foto: 
Sill vill såväl Sainat Lahger, till vänster, och Birgit Larsson köpa av Göran Sällin.
Sill vill såväl Sainat Lahger, till vänster, och Birgit Larsson köpa av Göran Sällin.Foto: 

Ett tiotal gånger per säsong kör Siv Johansson från Åsljunga runt med sin bärbil till bland annat Knislinge. Igår var det sista turen för säsongen. – Blåbären tog slut redan i Vä i dag, konstaterar hon när kunden Clary Lidén spetsat sig på en tallrik med blåbär och mjölk till lunch. – Men det smög sig. Jag köpte fyra liter lingon istället. Ska koka sylt av dem när jag får tid, säger hon. – Fast blåbär hade varit gott. Siv Johansson, som kört runt och sålt bär i hela 30 år, köper lingon och blåbär från en upphandlare norröver. – Bären kommer från Dalarna, Jämtland och Härjedalen. Vi köper upp dem och rensar själva, förklarar hon. I morse när turen började i Tyringe hade hon 500 kilo lingon, men bara tio lådor, det vill säga 80 kilo, blåbär med sig. – Det är för blött nu för blåbären, konstaterar hon. Under dagen stannar hon till vid 24 platser, från Tyringe gick färden vidare över småorterna i närheten av Kristianstad, norröver till Osby och tillbaka mot Vittsjö. Just den här dagen lär inte heller lingonen räcka till alla. På torget står även, så här på tisdagen, Fiskcentralen från Hällevik. – Vi har bara fisk över disk, säger Göran Sällin glatt. Varannan vecka kör Göran fiskbilen, varannan vecka kompanjonen Jan Karlsson. Folk i byarna runt omkring köper gärna färsk fisk. – Ja, så är det i Glimåkra, Knislinge och Broby, säger han. Men tillgången på fisk har blivit sämre, åtminstone i Östersjön. Främst är det rensad sill, torsk och spättor som säljs. I går även näbbgädda och haj. – Sillhaj som fångas utanför Jylland, säger Göran. Sainat Lahger och Birgit Larsson ska köpa färsk fisk. Sainat funderar en stund på hajen, men väljer lax och sill istället. Birgit Larsson väljer också en paket med rensad sill att ta med sig hem. ingalill.bengtsson @kristianstadsbladet.se

Av Inga-Lill Bengtsson 044-47 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons