Ljus sätts på ljuset

Vandra runt bland stjärnor och skapa dina egna såväl inne som ute. Eller se film med motiv hämtade från Broby på Kulturhusets fasad. Årets ljusprojekt är nu invigt.
Östra Göinge • Publicerad 14 februari 2013
Takahito Kimura och Akemi Takata visar Elsa och Anne Lang hur mönster av löv och händer blir till stjärnor.
Takahito Kimura och Akemi Takata visar Elsa och Anne Lang hur mönster av löv och händer blir till stjärnor.Foto: Lasse Ottosson

Bländverk är det femte ljusprojektet i ordningen. Den japanske konstnären Takahito Kimuras verk tar besökarna med till den japanska skogen via tunna gardiner som lyses upp med vitt ljus. Och stjärnor står i fokus när olika former inte alls visar sig vara de man tror när ljuset faller på.

I Christian Sandells regnbågsrum kan besökarna se tredubbelt både när det gäller personer och färger. I ett annat rum se en solförmörkelse.

Anders Webergs videokonstverk visas på Kulturhusets fasad kvällstid några veckor framöver. Vid flera tillfällen har han besökt och fångat Broby på bild med hjälp av mobilkamera. Den sex minuter långa filmen går att ladda ned digitalt.

Utställningarna i ljusprojektet pågår fram till och med den 3 mars.

Maria Sällberg
Emma Ståhl
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.